Kako se riješiti najgore ovisnosti i izbaciti opasnu drogu iz organizma

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Većina korisnika ilegalne supstance kokaina su povremeni rekreacijski korisnici koji svojevoljno ograničavaju njihovu primjenu. Međutim, kad se poveća uzimanje i time ovisničko ponašanje, nastaju problemi. Na kokain se razvija tolerancija, a prekid obilnog uzimanja je obilježen nizom neugodnih simptoma, dok nakon razdoblja apstinencije postoji jaka sklonost nastavku uzimanja droge.

Kokain izaziva hiperstimulaciju, budnost, euforiju i osjećaj sposobnosti i snage, te je vrlo kratkog djelovanja, no za prekid dugotrajne primjene potrebna je znatna pomoć, a depresija do koje može doći zahtijeva pažljiv nadzor i liječenje. Postoje mnogi oblici nespecifičnog liječenja, uključujući grupe za potporu i samopomoć te posebne telefonske linije. Postoji i iznimno skupo bolničko liječenje, ali i prirodan način kojim si možete pomoći, a ukoliko niste ovisnik, te samo želite izbaciti unesenu drogu iz organizma, ovi će vam savjeti biti od iznimne koristi.

Uzmite u obzir da čak i ako učinak kokaina traje niti pola sata, on može ostati duže u vašem tijelu. Imajte na umu da se čitavo vrijeme morate dobro hidrirati. Oni koji kontinuirano koriste kokain uz puno tekućine, morat će trebaju potražiti savjete kako voditi zdrav način život.  Izbjegavajte tehnike koje nisu znanstveno dokazane, osim ukoliko drugačije dozvoli liječnik, to se posbno odnosi na osobe ovisne o kokainu.

Za pola sata euforije, četiri dana čišćenja

Nakon doze, kokain ostaje u tijelu još 4 do 8 sati. Međutim, može se otkriti do 4 dana nakon unosa, dok se kod ovisnika tragovi mogu naći i do mjesec dana od posljednje konzumacije. Uprao zato stalni konzumenti trebaju imati jasno na umu da što prije prestanu uzimati kokain, prije će se očistiti.

Svi ljudi koji uzimaju kokain vjerojatno će doživjeti fazu spuštanja nakon što nestanu prvi učinci droge. Vaše tijelo vraća svoje stanje energije i ravnoteže. Očekujte da ćete biti umorni i potencijalno depresivni u kratkom vremenu. To može trajati do 2 ili 3 dana.

Pripremite se za simptome povlačenja – to je ključan korak. Ako redovno uzimate kokain, vjerojatno ćete osjetiti ove simptome kada prestanete uzimati drogu. Recite sebi da ćete se moći mentalno nositi i pripremiti za sljedeće simptome: teški osjećaj nedostatka, mučnina i povraćanje, paranoja, depresija ili anksioznost, promjene raspoloženja i razdražljivost, svrbež kože ili osjećaj da vam nešto puze pod kožom, nesanica, hipersomnija ili snovi koji su trudni i tjeskobni, umor ili čak iscrpljenost.

Ako ste uzimali kokain dugo ili često, možda ćete trebati učiniti detoksikaciju pod nadzorom liječnika. Ne postoji zamjenski lijek za kokain, ali medicinski stručnjak vam može pomoći u fazi odvikavanja davanjem tretmana koji će se boriti protiv simptoma nedostatka. Ovisno o simptomima i učestalosti konzumacije, detoks program može trajati između 3 dana i više od tjedan dana. Neki programi uključuju hospitalizaciju do 30 dana.

Čistoća kokaina, konzumacija alkohola, težina, te nepravilno funkcioniranje jetre i bubrega ono su što otežava i usporava čišćenje organizma.

10Steps govori o vrlo jednostavna četiri koraka kojima ćete se riješiti supstance iz organizma.

Čišćenje organizma:

Pijte puno tekućine, najbolje vodu. Ovo može pomoći bržem uklanjanju metabolita kokaina iz vašeg organizma. Učinak je privremen, zbog čega ćete morati ostati jako hidrirani tijekom cijelog perioda čišćenja.

Ako ste sveukupno aktivni i zdravi, vaše tijelo može se očistiti brže od osobe koja se ne kreće te ima prekomjernu težinu. Budite aktivni i vježbajte svaki dan kako biste izbacili kokain iz tijela. Aerobni treninzi ubrzat će cirkulaciju krvi. Primjerice, možete plivati, trčati, voziti bicikl ili trenirati timski sport.

Foto: Unsplash

Uključite svježe voće i povrće u svaki obrok. Zdrava hrana aktivirat će vaš metabolizam i može pomoći bržem uklanjanju kokaina i njegovih metabolita.

Alkohol svakako izbacite, jer on usporava čišćenje organizma.

Cink se ponekad smatra metalom koji pomaže tijelu da se očisti, iako njegov utjecaj na povlačenje kokaina nije znanstveno dokazan. Pitajte svog liječnika možete li sigurno uzimati ovu vrstu dodatka. Ako je to slučaj, uzmite preporučenu dozu dnevno (8 mg za odraslu ženu i 11 mg za muškarca).Ne uzimajte previše kako bi brže uklonili kokain iz tijela. Trovanje cinkom može uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev i glavobolju.

Korištenje kokaina može uzrokovati anksioznost ili pogoršati simptome i uzrokovati značajne promjene u razini glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom.

Svakako razmislite i o razlogu zašto ste, možda samo jednom odlučili uzeti kokain, a ukoliko osjećate da vam je u životu potrebno nešto kako bi podigli raspoloženje, najbolje je zatražiti pomoć liječnika kako bi procijenio u kojem je smjeru potrebno ići kako bi poboljšali mentalno zdravlje.

Popis službi za zaštitu mentalnog zdravlja te prevenciju ovisnosti pri županijskim zavodima za javno zdravstvo nalazi se na stranici drogeiovisnosti.hr, Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske.

Kokainski boom u Hrvatskoj

Konzumacija kokaina porasla je u Hrvatskoj za 20-25 posto, a i analiza otpadnih voda potvrđuje ovaj zabrinjavajući trend. Po ovisnosti o kokainu, kanabisu, MDMA-u i amfetaminima Hrvatska je iznad prosjeka EU, pokazalo je nedavno objavljeno izvješće Europskog centra za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

Dr. Ivan Ćelić iz Psihijatrijske klinike Vrapče izjavio je kako je u posljednje tri ili četiri godine u Hrvatskoj porasla konzumacija kokaina za 20-25 posto, piše Jutarnji.

“Podaci za Hrvatsku pokazuju da dio ovisnika svakodnevno koristi kanabis, a kokain, MDMA i amfetamini više se koriste tijekom vikenda, što je pokazala i analiza otpadnih voda u Zagrebu”, istaknuo je dr. Ćelić.

Dodao je i kako sve češće u hitne bolničke prijeme dolaze mladi predozirani kokainom. Uglavnom se radi o srčanim smetnjama, ali zapravo podloga je pretjerivanje s kokainom.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Podaci EMCDDA-a procjenjuju da je prošle godine u dobi od 15 do 64 godine u Hrvatskoj bilo oko 150.000 onih koji su koristili kanabis, a ako se to usporedi s podacima od prije desetak godina, njihov je broj udvostručen. U dobi od 15 do 34 bilo ih je dvostruko više, odnosno 20 posto.

Procjena je da je lani bilo oko 1,8 posto ili 27.000 ovisnika o toj drogi, kao i da je oko 72.000 ili 4,8 posto onih u dobi od 15 do 64 godine probalo kokain.

“Zanimljivo je da europski podaci pokazuju da je kokain sad druga najčešće prijavljena droga, kako onih koji su prvi put pristupili liječenju, tako i u dostupnim podacima o akutnoj toksičnosti droga koja se javlja na hitnim odjelima bolnica. Dostupni podaci također sugeriraju da je droga bila uključena u oko petinu smrtnih slučajeva od predoziranja u 2021. godini. Činjenica je da svjedočimo eksploziji ponude i potražnje za svim vrstama droga osim za heroinom”, kazao je Željko Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Procjene za 2021. govore da je u EU od predoziranja umrlo 18 osoba na milijun stanovnika u dobi od 15 do 64 godine.

Autor:Dnevno.hr/T.Š.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More