Da li ste znali da BLITVA djeluje kao INJEKCIJA protiv upala i boli? (RECEPT)

86

BLitva je veoma zdrava biljka. U ishrani se koristi i njen list i drška. I oboje su hranjivi i zdravi. Blitvini listovi se koriste i protiv boli, pospješuju dekongestiju i djeluju protuupalno. Možete kosristiti za hemoroide, apscese, potkožne čireve, opekotine i drugo… Zbog toga ii jest naziv INJEKCIJA protiv bola.

Blitva je najčešće zastupljena u priobalnim područjima ali sve više i u kontinentalnim dijelovima, pokazalo se da dobro podnosi i oštriju klimu.

Osim u mediteranskoj kuhinji, zastupljena i u svim kulturama i kuhinjama jer se pokazala kao evoma zdrava a i ukusna.

Najčešći a ujedno i najzdraviji recept koji se koristi, jeste obarena blitva sa bijelim lukom, prelivena maslinovim uljem. Svaki sastojak je odličan za zdravlje. O bijelom luku ne moramo pričati, a maslinovo ulje u ovoj kombinaciji je isto tako zdravo i hranjivo jer ne podliježe termičkoj obradi.

Zeleni dijelovi blitve, tj. liske mogu se pripremati i kao špinat a drška kao i šparoge. Bijeli dio se može preliti umakom, pohovati ili posuti sirom i zapeći u peći.

Blitva je vrijedna i  niskokalorična namirnica. U jednoj šoljici skuhane ocijeđene blitve (25dag) ima 32mg vitamina C, 3,9 mg željeza, 102 mg kalcijuma, 150mg magnezijuma, i samo 35kalorija.