Da li znate koji vitamin je najzastupljeniji i u čemu ga ima najviše

Pexels

Od 13 esencijalnih vitamina potrebnih našem telu, vitamini B čine njih osam.

Zašto su toliko važni? Vitamini B igraju bitnu ulogu u metabolizmu, kao i u formiranju ćelija i DNK, uključujući formiranje crvenih krvnih zrnaca.

– Vaši nivoi energije, funkcija mozga, imunološka funkcija, vid, varenje, nervna funkcija, proizvodnja hormona, mišićni tonus i kardiovaskularno zdravlje zahtevaju vitamin B – ističe Amandip Kalsi, dijetetičar u Kaliforniji.

Naše telo ne može dugo da skladišti vitamine B, tako da treba redovno da ih dopunjujemo kroz ishranu. Dobro je što hrana sa vitaminom B često sadrži više od jednog vitamina B. Na primer, nekoliko namirnica sa vitaminom B6, kao što su losos, piletina i smeđi pirinač, takođe su dobri izvori drugih vitamina B.

Ako nemate probleme sa varenjem ili restriktivnu ishranu, verovatno ćete moći da dobijete dovoljno vitamina B tako što ćete jesti raznovrsnu hranu svake nedelje.

Jedini slučajevi kada bi dijetetičar ili lekar mogao da bude zabrinut zbog određenih nivoa vitamina B bio bi ako ne jedete životinjske proteine ili ako planirate da zatrudnite. Ljudi koji ne jedu meso obično moraju da traže opcije obogaćene hrane, kao što su žitarice ili tofu, da bi postigli vitamin B12 ili će uzimati suplemente.

Vitamina B najviše ima u lososu, grašku, tofuu, govedini, avokadu, spanaću, jajima, smeđem pirinču, piletini, sočivu i pečurkama.