DALMATINSKO BLAGO: Jeste li znali da je ovo jedna od najzdravijih namirnica na svijetu?

Foto: Wikipedia

OD DAVNINA

+
AAA

DALMATINSKO BLAGO: Jeste li znali da je ovo jedna od najzdravijih namirnica na svijetu?

Autor: T. Š.

Smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, jer je siromašna kalorijama, a bogata vitaminima i mineralima. Raštika se danas uzgaja u vrtovima u Dalmaciji, osobito Dalmatinskoj Zagori, na otocima i u Hercegovini, dok na kontinentu nije toliko prisutna.

Iako se uzgaja još od davnina, znanstvenici su tek nedavno otkrili da sadrži pravo bogatstvo nutrijenata, piše Alternativa za Vas.

Ova kupusnjača nalazi se na samom vrhu kad je riječ o količini vitamina A i kalcija. Uz to sadrži i sve vitamine iz skupine B i vitamin E, a 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za vitaminom C.

Raštika je odličan izvor antioksidansa luteina i zeaksantina, a također je i jedna od najbogatijih biljaka kad je riječ o kalciju. Uz to je obdarena cinkom i manganom, mineralima koji imaju vrijedna antioksidativna svojstva.

Zbog bogatstva kalcija, odlična je alternativa za sve one koji ne smiju jesti mliječne proizvode, ali i za tudnice, jer je bogat izvor folne kiseline.

Bogata je vitaminom B6, koji snizuje razinu homocisteina, aminokiseline čije visoke razine u krvi mogu povećavati rizik od bolesti srca i oštetiti strukturu kostiju.

Lutein i zeaksantin koje sadrži ova biljka slove kao zaštitnici očiju od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Vitamin A iz raštike također je zdrav za oči.

Ako želite pripremiti raštiku, najbolje ju je kuhati na pari ili u vodi. No, nemojte je prekuhati, jer će postati gorka i izgubiti svoje hranjive tvari. Ako nemate domaće raštike, već je kupujete u trgovini, pazite da birate raštiku s čvrstim listovima, žarko zelene boje. Izbjegavajte žuto i smeđe lišće. Za prehranu se koristi isključivo lišće.

Autor:T. Š.

ZADNJE VIJESTI


NAJBOLJI OMJER

NUTRICIONISTKINJA TVRDI: Jedite ovakve obroke, jedino što vam treba ako želite smršavjeti!


OD DAVNINA

DALMATINSKO BLAGO: Jeste li znali da je ovo jedna od najzdravijih namirnica na svijetu?


SAMO ZA ODVAŽNE

BISTE LI SE USUDILI PROBATI? Evo što bi se dogodilo našem tijelu da se tuširamo bez sapuna


OPASNA ŠEĆERNA BOLEST

‘POKRENI SE’ Sve je više oboljelih od ‘tihog ubojice novog doba’: Trenutna slika osoba s ovom bolesti nije dobra, premalo se kreću, ne odlaze na preglede

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article