Dan zaljubljenih: Deset predloga za poklon voljenoj osobi

Dan zaljubljenih: Deset predloga za poklon voljenoj osobi 1Foto: Pixabay/AdinaVoicu

Iako mnogi „ne priznaju“ Dan zaljubljenih, odnosno smatraju da je možda obeležavanje ovog dana patetično i nepotrebno, većina osoba ipak rado prihvati znak pažnje od svog partnera. Ljubav, kažu, treba da se iskazuje svakoga dana, ali nije loše imati i dan u godini koji će podsetiti da bi dan zaljubljenih trebalo da bude svaki dan ili da bude prilika da se ljubav obnovi.

Podaci istraživanja od pre dve godine pokazuju da se većina kupovina za Dan zaljubljenih obavlja u poslednjem trenutku 13. februara, a da je na taj datum tokom prethodne tri godine obavljeno 47,4 miliona transakcija.
S druge strane, potrošnja u restoranima 14. februara skočila je za 102 odsto posmatrano od 2014. godine.

Dan zaljubljenih: Deset predloga za poklon voljenoj osobi 2
Foto: Pixabay

Drugo istraživanje kaže da bi, čak i u bogatim društvima, prosečna žena više želela da je dečko ili muž poljubi svakog dana pre odlaska na posao, nego da dobije najdivniji poklon.

Ako je ipak reč o nekom poklonu, čak 65 odsto dama najviše bi volelo da dobiju skroman buketić, a samo 34 odsto priželjkuje da to bude neki seksi veš. Međutim, svaki peti muškarac nikada u životu nije poklonio svojoj voljenoj cvet.

Na listi poželjnih znakova pažnje su odlazak u restoran na romantičnu večeru, u šetnju, ljubavno pismo ili naprosto pomoć u kućnim poslovima. Zanimljivo je da iako onlajn kupovina beleži stalni rast, 95 odsto kupovina oko Dana zaljubljenih se i dalje obavlja uživo.

Ukoliko još ne znate čime ćete obradovati ove godine voljenu osobu, portal Danasa ovim povodom nudi vam deset preporuka, a jedna od najvažnijih je da prilikom bilo koje kupovine – budete na prvom mestu originalni.

1. Poklon i piće u Zvucima srca

Ukoliko ste iz Beograda, prva preporuka je da posetite kafić i radionicu „Zvuci srca“ na Vračaru, u Čuburkoj 12. Reč je o projektu Humanitarne organizacije za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Dečje srce“. Štićenici ovog programa na Vračaru imaju radionicu u kojoj ručno izrađuju razne suvenire poput majica, cegera, šolji, lutkica, nakita, a koje možete na istom mestu i kupiti u njihovoj prodavnici.

Osim što ćete obradovati voljenu osobu originalnim poklonom, ujedno ćete učiniti i jedan human gest.

Dan zaljubljenih: Deset predloga za poklon voljenoj osobi 3
Foto: Printscreen

Poklon svom partneru ili partnerki možete uručiti u kafiću odmah pored, uz kafu ili limunadu koje će vam spremiti osobe sa smetnjama u razvoju.

Cenovnik u ovom kafiću ne postoji, samo kasice u obliku srca na svakom stolu u koji možete ubaciti koliko želite novca i tako donirati ovaj humani program.

2. Kućni ljubimac

Spojite Dan zaljubljenih sa dobrim delom. Poklonite, tačnije udomite psa ili mačku. Učinite jednom stvorenju život lepšim, a time pomognite i humanim ljudima koji se trude da udomite napuštene životinje.

Dobijate poklon sa oboje, nešto što će vas dodatno spajati, a životinje vole bez ostatka.

3. Cvet

Neki bi rekli da je „demode“, ali kupovinom cveta nećete pogrešiti. Naš predlog je – jedna ruža. Preporuka i za dame – kupite vašem izabraniku ružu, iznenadićete ga sigurno. Ukoliko se naljuti što ste mi kupili cvet, možda on onda i nije pravi izbor za vas.

Ukoliko razmišljate o nekom buketu ili aranžmanu, razmislite još jednom o tome, bolji izbor je u tom slučaju saksijska biljka, duže traje i može predstavljati na neki način simbol vaše ljubavi.

4. Jastučići

Idealan poklon za Dan zaljubljenih može biti i neko jastuče u boji koju vaša voljena osoba najviše voli ili se uklapa sa enterijerom stana. U ponudi postoje jastuci različitih boja, oblika, veličina, cena. Na sajtu www.textil.rs možete pogledati ponudu dekorativnih štampanih jastučića sa temom ljubav i izabrati neki iz njihove široke ponude dezena i oblika.

Dan zaljubljenih: Deset predloga za poklon voljenoj osobi 4
Foto: textil.rs

Ukoliko niste za jastučice, možete se takođe opredeliti i za neki drugi „tekstilni poklon“ iz njihove ponude, kao što su setovi peškira za zaljubljene ili jednostavno mekano ćebence i udobna posteljina mogu takođe biti idealan poklon za voljenu osobu. U periodu od 12. do 14. februara u toku je akcija, popust od 20 odsto na ceo asortiman.

5. Krema

Poklon za Dan zaljubljenih kojem će se bez dileme obradovati svaka žena je kvalitetna krema za negu lica. Usled velikog zagađenja vazduha i izloženosti svakodnevnom stresu kao ištetnim uticajima UV zračenja potrebna nam je svakodnevna nega kože lica, ruku i vrata.

Dan zaljubljenih: Deset predloga za poklon voljenoj osobi 5
Foto: DW-women

Nanošenjem proizvoda DW whitening and anti-aging cream- a, vaša koža će biti dugotrajno i savršeno hidrirana. Vašoj koži će biti vraćen blistav sjaj i biće nežna na dodir. Kremu možete poručiti na DWShop portalu.

6. Knjiga

Ako vaša voljena osoba voli da čita i znate ima u planu da pročita određene naslove, ne možete da pogrešite.

Izdavačka kuća Clio pripremila je Ljubavnu lektiru savršenu i za dane kad prođu praznici:

Dan zaljubljenih: Deset predloga za poklon voljenoj osobi 6
Foto: Clio

Ljubav je velika odgovornost … I kad ste zaljubljeni, birajte pametne knjige i novine!

7. Masaža i spa

Zajednička masaža. Za mnoge, masaže je savršen poklon, a zejdnička daje dodatno na draži. Bilo da se radi o klasičnoj – relaks, šiacu ili thai masaži obostrano zadovoljstvo je zagarantovano kao i lep nastavak dana.

Dan zaljubljenih: Deset predloga za poklon voljenoj osobi 7
Foto: Pixabay

Osim masaže možete svom partneru omogućiti zajedničko spa veče u salonu. A sve ovo možete da uradite i kod kuće. Dovoljno je da nabavite mirišljave sveće, eterična ulja, po koja latica ruže i eto savršenog Dana zaljubljenih.

Za ovaj poseban dan, preporučujemo vam Duo masažu, tretman lica ili masaža sa himalajskim solima u Studiu Namaste.

8. Karte za koncert, pozorište

Za koncert, utakmicu, pozorišnu predstavu, film. Nije važno za šta ili da li je romantična tema, važno je da obradujete svoje voljeno biće. Utakmica ili koncert mogu biti i za mesec ili više dana, ali saznanje da je neko mislio na vas je neprocenjiva, a slatko iščekivanje može da počne.

Dan zaljubljenih: Deset predloga za poklon voljenoj osobi 8
Foto: Mare Milin

Pravi izbor mogao bi da bude koncert muzičke dive Josipe Lisac koja će održati koncert za Dan zaljubljenih u beogradskom Sava centru, gde će joj specijalni gost biti Vukašin Marković, frontmen benda Irie FM. Na Dan zaljubljenih, Josipa proslavlja svoj 70. rođendan.

9. Slatkiši

Slatkiši su izvor sreće, lek za neraspoloženost, tugu. Slatkiši daju energiju i šire sreću. Kao takvi savršeni su za poklone bio Dan zaljubljenih ili ne.

10. Eksterna baterija

Živimo u vremenu kada sve više stvari obavljamo putem mobilnog telefona. Kada nam se isprazni telefon kada smo negde napolju, na nekom društvenom događaju ili u izlasku, teško je naći šteker gde bismo dopunili telefon, a da budemo blizu njega.

Eksterna baterija može pravi izbor zato za Dan zaljubljenih. Postoje baterije različitih cena i različitih jačina, izaberite nekiu skladu sa svojim mogućnostima.

Umesto kese, budite ekološko odgovorni

Mislite o životnoj sredini i uključite se u borbu protiv upotrebe jednokratne plastike.

U Beogradu su zabranjena plastične kese u prodavnicama od 1. januara, tako da umesto ukrasne kese ili papira poklon možete uručiti partneru ili partnerki u ekološkom, biorazgradivom cegeru sa nekim originalnim natpisom.

Ne samo da će pakovanje tako biti originalno, već će ceger moći da posluži dugoročnije.

Ne zaboravite samo da na voljenu osobu morate da mislite svakog dana. Dan zaljubljenih treba da bude samo jedna od prilika kada ćete biti darežljivi.

Vašem partneru ili partnerki morate pokazivati češće da vam je stalo do njih, sitnicama koje ne moraju biti materijalne, ne samo 14. februara.

Posebna preporuka – Članska karta Kluba čitalaca Danasa

Ukoliko vaša voljena osoba voli da bude objektivno informisana, redovno čita Danas i voli Koraksove karikature, onda nećete pogrešiti tako što ćete se u njeno ime učlaniti u Klub čitalaca Danasa.

Dan zaljubljenih: Deset predloga za poklon voljenoj osobi 9

Na poklon je uz ružu tako možete pokloniti i člansku kartu na njeno ime, a svako veče na mejl dobijaće PDF sutrašnjih novina. Više na klub.danas.rs

Sveti Valentin

Sveti Valentin bio je episkop i mučenik, koji je živeo u 3. veku. Pogubljen je 269. godine odsecanjem glave, za vreme vladavine rimskog cara Klaudija II. Car Julije I je u 4. veku nad njegovim grobom podigao baziliku, a u 15. veku je ovaj svetac povezan sa praznikom zaljubljenih – Danom zaljubljenih, što se održalo do danas.

Sve do 1969. godine Rimokatolička crkva slavila je 14. februar kao Dan Svetog Valentina. Ali, taj datum je izbrisan iz katoličkog kalendara zbog želje za smanjenjem broja svetih dana kod onih svetaca kod kojih nije bilo istorijskih činjenica povezanosti određenog dana i sveca.

PROMO TEKSTOriginal Article