Deset namirnica koje snižavaju šećer u krvi

pixabay.com

Ako na poslednjoj krvnoj slici koju ste radili nivo šećera nije bio baš idealan, uvedite u svoj jelovnik namirnice koje snižavaju nivo šećera u krvi. Na taj način možete da sprečite razvoj dijabetesa i drugih bolesti povezanih sa hiperglikemijom.

Nije lako prepoznati namirnice koje snižavaju nivo šećera u krvi. Glikemijski indeks je merna jedinica za povećanje nivoa šećera nakon konzumacije namirnica na bazi ugljenih hidrata. Moglo bi se reći da je glikemijski indeks brzina kojom neki ugljeni hidrat podiže nivo šećera u krvi.

Na primer, kuvana šargarepa ima visok glikemijski indeks, ali da li to znači da ta namirnica koja je na neki način simbol zdrave ishrane zapravo nije poželjna? Ne, jer u obzir treba uzeti i količinu ugljenih hidrata prisutnih u samoj namirnici, a ona je u slučaju šargarepe vrlo niska. Drugim rečima, jedna porcija kuvane šargarepe neće podići nivo šećera u krvi.

Dakle, u obzir uvek treba uzeti dva faktora, glikemijski indeks i glikemijski sadržaj, odnosno količinu ugljenih hidrata prisutnih u samoj namirnici. Ali, kako se ne biste previše mučili sa izračunavanjem, donosimo vam popis 10 namirnica koje aktivno doprinose sniženju nivoa šećera u krvi.

Bundeva i njene semenke

Bundeva je namirnica bogata vlaknima i antioksidansima, ali i polisaharidima koji regulišu prisustvo šećera u krvi. Istraživanja o učincima mesa bundeve na nivo šećera u krvi su još uvek u toku, ali rezultate istraživanja za učinak ekstrakata i semenki bundeve već imamo. Nedavno završeno istraživanje brazilskih naučnika pokazalo je da konzumacija semenki bundeve odmah posle obroka snižava glikemiju i do 35 posto.

Semenke lana

Oko 30 grama semenki lana dnevno pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Savet je da ih sameljete ili sitno naseckate kako biste poboljšali apsorpciju iz semenki. Najbolje je da to učinite u aparatu za mlevenje kafe i zatim mlevene semenke dodate u jutarnji jogurt ili žitarice.

Čija semenke

Prema istraživanju sprovedenom ove godine i objavljenom u stručnom časopisu “Journal of Food Science”, ove semenke su odličan saveznik za održavanje nivoa šećera u krvi u granicama normale. I u ovom slučaju prednost treba dati mlevenim semenkama, a dnevna doza za postizanje željenog učinka iznosi oko 25 grama.

Suvo voće

Suvo voće nije samo eliksir mladosti zahvaljujući visokom udelu omega 3 masnih kiselina. Uz to, suvo voće uopšte, a naročito kikiriki i bademi snižavaju nivo šećera u krvi bilo kad se jedu na prazan želudac bilo posle obroka. To je i idealan međuobrok koji organizam snabdeva energijom i štiti zdravlje srca.

Šumsko voće

Kupine, maline, jagode i ostalo šumsko voće imaju dragocena svojstva za zdravlje jer obiluju vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksdiansima. Ali, to nije sve, oni poboljšavaju i regulaciju nivoa šećera u krvi povećavajući osetljivost na insulin. Istraživanje sprovedeno 2019. i objavljeno u stručnom časopisu “Obesity Society” pokazalo je da 250 grama malina, konzumiranih nakon obroka sa visokim udelom ugljenih hidrata, može značajno da snizi nivo šećera u krvi.

Avokado

Nikada nemojte odbiti avokado iz straha od debljanja zbog previše kalorija koje sadrži! Avokado vas može zaštititi od razvoja metaboličkog sindroma (hipertenzije, povišene glikemije i povišenog rizika za razvoj hroničnih bolesti) i sniziti nivo šećera u krvi.

Brokoli

Neki ih obožavaju, a neki ne podnose. Ali, jedno je sigurno – brokoli su pravo čudo kada je reč o snižavanju nivoa šećera u krvi. Za to je zaslužan sulforafan, antocijan koji ima antidijabetičko delovanje. Za što bolji učinak, posegnite za mladicama brokolija u kojima su dragocena svojstva ovog povrća visoko skoncentrisana i mogu se jesti sirovi.

Crveni kupus

Antioksidansi prisutni u crvenom kupusu u velikoj količini, poput kvercetina i kempferola, imaju sposobnost snižavanja nivoa šećera u krvi i pozitivno deluju na povećanje osetljivosti na insulin.

Pasulj i sočivo

Ove mahunarke obiluju magnezijumom, biljnim proteinima i vlaknima, a topiva vlakna i skrob usporavaju probavu i na taj način poboljšavaju insulinsku osetljivost.

Ovas

Ovas i ovsene pahuljice, ukoliko se redovno konzumiraju, pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi zahvaljujući udelu topivih vlakana. Šolja ovsenih pahuljica sa šumskim voćem i mlevenim bademima primer je idealnog doručka za snižavanje nivoa šećera u krvi.