Vežbajte redovno uz online trening

Robert Silađi

2020. godina nam je donela promene u skoro svim segmentima života. Tako je i sa praktikovanjem fizičkih aktivnosti.

Ali umesto da se žalimo i prestanemo sa redovnim vežbanjem, treba da prihvatimo promene koje su došle. Jedna od najboljih promena je upravo online trening.

Benefiti redovnog vežbanja

Redovno vežbanje je od vrhunskog značaja za zdravlje svih sistema organa. Redovnim i pravilnim vežbanjem telo postaje gipkije, elastičnije, mišići postaju čvršći, popravlja se držanje tela, povećava se fizička kondicija. Osobe koje u dužem periodu redovno vežbaju imaju znatno bolje raspoloženje i emotivno su stabilnije. Imaju i osećaj postignuća i zadovoljstva sopstvenim telom, što ih čini sigurnijim u mnogim drugim segmentima života.

Pored navedenih stvari koje su očigledne, naučno je dokazano da redovno vežbanje znatno smanjuje rizike od nastanka kardiovaskularnih i onkoloških bolesti. Značaj fizičke aktivnosti je veći što je čovek stariji jer dokazano ima uticaja na dužinu i kvalitet života.

Vežbanje treba da bude pre svega pravilno i usklađeno sa zdravstvenim mogućnostima osobe. Preterano i neredovno vežbanje, bez adekvatnog nadzora, može da dovede do raznih povreda i prevelikog opterećenja kardiovaskularnog sistema.

Teškoće koje ometaju redovno vežbanje

Dosta vežbača na početku vežbanja ima problem da održi disciplinu i tada najviše dolazi do izražaja karakter osobe i njene radne navike. Pretrpan dnevni raspored i elastično radno vreme, koje su imali mnogi u godini za nama, ima vrlo demotivišući uticaj.

Pandemija korona virusa je uticala da se rad teretana i sportskih objekata obustavi na nekoliko meseci što je uslovilo da mnogi ljudi prestanu sa redovnim vežbanjem.

Vežbanje u kućnim uslovima u sopstvenoj režiji je moguće, ali je i veliki ispit volje za svakog vežbača koji se na to odluči. Treba se setiti svih vežbi koje su primenjivane za vreme treniranja u fitnes centru ili teretani, kao i dinamike njihovog izvođenja. Poseban problem može da predstavlja ispravnost izvođenja vežbi, koju sada nema ko da kontroliše. Generalno, nije lako ostati motivisan za vežbanje u domu ako je pre toga vežbanje bilo rezervisano za organizovane grupe u fitnes centru ili rad sa personalnim trenerom.

Rešenje za pravilno vežbanje kod kuće i motivaciju je izneo fitnes trener iz Novog Sada Robert Silađi svojim razvijenim programom online treninga. Zamolili smo ga da nam objasni o čemu se radi i kako nam to može pomoći da održimo redovnost vežbanja u novonastalim okolnostima.

Šta je online trening?

Online trening nam omogućava da nastavimo da vežbamo na pravi način, odnosno u skladu sa individualnim mogućnostima i na pravilan način. Prednost vežbanja uz personalnog trenera je sigurnost pri kreiranju programa vežbanja jer se kreće od individualne procene opšteg zdravstvenog stanja, kardio – respiratorne forme, statike tela, kilaže i kritičnih tačaka na telu na kojima treba da se radi.

Online treniranje podrazumeva da se za razliku od klasičnog rada uživo sa personalnim trenerom, vežbanje organizuje i nadzire preko interneta. Vežbač vežba iz svog doma ili sa mesta koje mu odgovara, ali se sva komunikacija sa personalnim trenerom odvija online. Trener i dalje pomno prati vežbača i ispravlja ga kada je to potrebno.

Ovaj vid vežbanja podrazumeva korišćenje računara ili pametnog telefona i dobru internet konekciju.Takođe i malo snalaženja oko rekvizita za vežbanje u kućnim uslovima. Kod izvođenja složenijih vežbi, vežbač može da snimi svoje izvođenje telefonom iz više uglova i pošalje treneru na proveru. Od kvaliteta komunikacije u suštini zavisi i efikasnost vežbanja.

Program online treniranja Roberta Silađija podrazumeva da u određenim intervalima dobijate snimljene vežbe i uputstva za vežbanje. Tu su i dodatne instrukcije, preporuke i ukazivanje na greške. Ukoliko planirate da se na pravi način vratite vežbanju ili ga započnete u nastupajućoj godini posetite sajt Roberta Silađija.