DETOKSIKACIJE ORGANIZMA

GLINA JE DETOKS STEDSTVO – drevna znanja, novi trend

Polako se uvećava razumevanje i interesovanje za lekovita svojstva bilja i vode, ali se, s druge strane, još uvek relativno malo zna da je zemlja, koja prima svoju vitalnu energiju iz sunca, vazduha i vode, takođe moćan faktor isceljivanja… Glina je jedan od lekovitih oblika zemlje, koji predstavlja izvanredan primer. Bentonit, montmorionit i druge vrste lekovitih glina, koristile su još drevne kulture, pre pisanih tragova istorije.

Glina može da leči razne bolesti kože, ali i oboljenja u samom organizmu, jer privlači i neutralizuje toksine u sistemu za varenje. Efekat ovoga se vidi u tome što polako nestaju alergije na hranu, kolitis, virusne infekcije, paraziti, a poboljšava se i stanje krvi. Da ne govorimo o neutralizaciji zračenja iz spoljašnje sredine.

Glina nabubri kada se pomeša s vodom, a tada postaje inertan, ne menjajući svoju strukturu u telu. Nakon što je privukao toksine i upio ih, prolazi kroz telo i eliminiše se zajedno sa toksinima koje je nakupio. I, to je lekoviti princip.

Glina veoma koristi kao oblog na koži – kod oštećenja mišićnog tkiva, modrica, posekotina i rana. Pakovanje koje nastaje mešanjem gline s vodom i daje formu blata idealno je da suzbije bakterijske i gljivične infekcije, ali i kožne bolesti poput ekcema, psorijaze i osipa koji neretko dobro reaguju na ovakav tretman.

Glinu je najbolje piti na prazan želudac ili barem jedan sat pre ili nakon obroka. Obično je poželjno početi sa jednom kašikom gline dnevno, pomešanom sa malom količinom soka. Obratite pažnju na rezultate kroz jednu nedelju, a zatim postepeno povećaavajte doze do četiri kašike dnevno, u podeljenim dozama.

U isceljivanju koristite sve elemente prirode.

DEBELOM CREVU OBEZBEDIMO STALNU DETOKSIKACIJU

Naši organi za varenje su izdržljivi, ali to nikako ne znači da ih treba svakodnevno iscrpljivati hranom siromašnom nutrijentima, teškom, masnom, ma kako ona privlačno izgledala ili mirisala…
Dr Ričard Anderson, autor knjige Očistite se i pročistite, podseća da, ukoliko se tako ponašamo, creva reaguju lučenjem zaštitnog mukoidalnog sloja, kako bi se sprečilo upijanje toksina.

No, nakupljanje mukoidalnih materija podrazumeva i da će se hrana sporije kretati kroz creva, a neprijateljske bakterije uznapredovati.

Ali, ima rešenja, pre nego se vratite „na pravi put“. U pomoć priskaču glina (bentonit, montmorilonit), poreklom iz vulkanskog pepela, koja poput sunđera vezuje i eliminiše štetne materije iz debelog creva. U knjizi dr Andersona možete naći recept za ova,j kao i njemu kompatibilni šejk, koji se pije nakon pet minuta, a čine ga ljuske psiliuma u prahu.

Bilje koje je vrlo korisno za detoks kolona je Cascara Sagrada, tzv. „sveta kora“, seme komorača, koren đumbira, koren sladića, bokvica, kanadska žutika, smirna, papričice i lobelija. Za ekstra minerale i hranljive materije tu su, prema Andersonovom predlogu, odlične alge hlorela i spirulina.

Klistir kolona, iako se isprva može učiniti neprivlačnim, vrlo je koristan, u čemu vam može pomoći specijalno obučen hidroterapeut, ali je prethodno potrebno konsultovanje sa lekarom.

MASAŽA STOMAKA ZA JAčANJE I DETOKSIKACIJU

Masaža stomaka je jedan od najefikasnijih načina za uklanjanje toksina iz organizma kao i za jačanje želuca i creva. Masiranjem se stvara toplota koja topi masno tkivo…
Stavite ruke na stomak i kružnim pokretima potražite bolna ili osetljiva mesta, te ih masirajte dvadeset minuta. To radite dva puta, svakodnevno. Osećaj bola pod pritiskom između pupka i grudne kosti, verovatno ukazuje na smetnje sa želucem, dok bolovi oko pupka upućuju da se treba više pozabaviti zdravljem creva.

Pre nego se upustite u čari masaže, važno je znati da je unošenje dovoljne količine vode neophodno za ispiranje toksina, a sama masaža se odvija u dva osnovna položaja – ležećem, na podu ili čvrstom madracu, što je i najbolji položaj za početnike i – sedećem.

Dodatno pomaže pritom da se saviju kolena.
Uvek koristite ulje za masažu i masirajte od desne ka levoj strani. Dozvolite sebi da se opustite tokom barem pet minuta pre nego se polako uspravite.

Treba znati da pre masaže valja isprazniti bešiku, a postoje izvesna ograničenja za one sa povišenim krvnim pritiskom budući da se krvni pritisak povećava tokom manipulacije stomaka. Ovu masažu takođe treba izbegavati u slučajevima nedavnog krvarenja u plućima, želucu ili mozgu.

………………………