Dijagnoza iz ogledala: JEDNA MALA PROMJENA U OČIMA OTKRIVA POVIŠENE MASNOĆE

Dijagnoza iz ogledala: JEDNA MALA PROMJENA U OČIMA OTKRIVA POVIŠENE MASNOĆE

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Visok holesterol može dugo da se održava u organizmu, a da osoba nema nikakve simptome.

Moguće je da pacijent nema čak ni povećani broj kilograma, a da masnoće u krvi ugrožavaju zdravlje krvnih sudova i srca.

Ako dugo niste provjeravali nivo holesterola i triglicerida, pogledajte se u ogledalo i provjerite da li vidite promjene u očima.

Znak visokog holesterola može biti promjena na rožnjači, maloj kupastoj zaštiti zenice oka, na kojoj se može javiti bjeličasti prsten. Promjena boje može biti vidljiva čak i na samoj zjenici.
Ovaj znak nije sam po sebi isključivi simptom, već bi trebalo da se javite ljekaru kako bi on odredio eventualna laboratorijska ispitivanja. Kod starijih osoba, takav prsten na rožnjači se može pojaviti i kao posljedica poznih godina, a ne alarmantne krvne slike.

Da podsjetimo, normalne vrednosti masnoće u krvi su: ukupno 5,2 mmol/l, od toga LDL holesterola 3,4 mmol/l (“loš” holesterol), HDL holesterola više od 1,6mmol/l (“dobar” holesterol) i triglicerida manje od 1,70 mmol/l.

Ako je povišen LDL holesterol, on se taloži na zidovima krvnih sudova i nastaje ateroskleroza. Ako ima više HDL holesterola, krvni sudovi se „čiste’’.

Broj pregleda:
36

2021-10-20
Aura Redakcija