Uspešna transplatacija svinjskog bubrega u čoveka

pixabay.com

U bolnici u Njujorku prvi put je transplantiran svinjski bubreg u čoveka bez izazivanja trenutnog odbacivanja imunološkog sistema primaoca, što je potencijalno veliki napredak koji bi na kraju mogao pomoći u ublažavanju nedostatka ljudskih organa za transplantaciju.

Postupak urađen u bolnici “NIU Langone helt” u Njujorku uključivao je upotrebu svinje čiji su geni bili promenjeni tako da njena tkiva više nisu sadržala molekul za koji je poznato da izaziva skoro trenutno odbacivanje.

Primalac je bila pacijentkinja kojoj je mozak klinički mrtav, a sa znacima disfunkcije bubrega, čija je porodica pristala na eksperiment pre nego što je trebalo da je skinu sa uređaja za održavanje života, rekli su istraživači za Rojters.

Tri dana je novi bubreg bio pričvršćen za njene krvne sudove i održavan izvan tela, dajući istraživačima pristup do njega.

Rezultati ispitivanja funkcije transplantiranog bubrega “izgledali su prilično normalno”, rekao je hirurg za transplantaciju doktor Robert Montgomeri, koji je vodio studiju.

Bubreg je napravio “količinu urina koju biste očekivali” iz transplantiranog ljudskog bubrega, rekao je on, a nema dokaza o snažnom, ranom odbacivanju viđenom kada se nemodifikovani svinjski bubrezi transplantiraju u primate koji nisu ljudi.

Nenormalan nivo kreatinina u primaocu – pokazatelj slabe funkcije bubrega – vratio se u normalu nakon transplantacije, rekao je Montgomeri.

U SAD, skoro 107.000 ljudi trenutno čeka na transplantaciju organa, uključujući više od 90.000 koji čekaju bubreg, prema Ujedinjenoj mreži za doniranje organa. Prosečno vreme čekanja na bubreg je tri do pet godina.

Istraživači su decenijama radili na mogućnosti korišćenja životinjskih organa za transplantaciju, ali su bili u nedoumici kako da spreče ljudsko telo da ih odmah odbaci.

Montgomerijev tim je teoretizovao da bi izbacivanje svinjskog gena za ugljeni hidrat koji izaziva odbacivanje – molekul šećera ili glikan, nazvan alfa-gal – sprečilo problem.

Eksperiment transplantacije bubrega u Njujorku trebalo bi da otvori put za ispitivanja kod pacijenata sa završnim stadijumom bubrežne insuficijencije, verovatno u narednih godinu ili dve, rekao je Montgomeri, koji je i sam primalac transplantiranog srca.

Ta ispitivanja mogla bi testirati pristup kao kratkoročno rešenje za kritično bolesne pacijente dok ne postane dostupan ljudski bubreg ili kao trajni transplantat.