Do sočnog i mekanog meso u samo tri koraka: Zlata vredni saveti za najbolje domaćice

 

meso

Do mekanog i sočnog mesa u samo tri koraka

Ako vam se dešava da meso koje pečete u rerni ispadne tvrdo i suvo, pročitajte par trikova kuvarice Anabel Langbin i više vam se to neće desiti, već će meso koje spremate biti meko i sočno, piše Coolinarka.

Kako biste dobili mekše komade mesa, neophodno je da znate nekoliko tajnih trikova kako da vam to pođe za rukom.

Pre svega, specifična struktura mesa zahteva i posebnu drenažu, pa i samo sečenje igra veliku ulogu u mekoći i sočnosti.

Meso se sastoji od paralelnih mišićnih vlakana, pa da biste dobili mekše komade, poželjno je rezati ga upravo preko tih mišića.

Takođe je jako važno da meso ne sečete odmah nakon pečenja, jer rizikujete da svi prirodni sokovi iscure. Pored toga, boja će biti neujednačena, a meso, koje je još uvek u procesu pečenja, biće tvrdo na kraju.

Kada izvadite iz rerne pečeni komad mesa pokrijte ga papirom za pečenje i čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odmori oko pola sata. Sokovi će se rasporediti kroz kroz celi komad mesa, izjednačiće se boja, a na kraju meso postaje prilično mekše, a samim tim i ukusnije.

Proverite u kom se smeru protežu mišićna vlakna u mesu. Ako to ne možete odmah da uočite, meso malo zarežite na rubu. Uz pomoć oštrog noža za rezanje mesa, meso zarežite pod pravim uglom vertikalno na mišićna vlakna. Režite tanke šnite mesa kako bi struktura bila što mekša.
Osim toga, meso secite tako da viljušku stavite ispred noža, a ne obrnuto.

(Coolinarka)