Dobrila se i dalje oporavlja od leta iz Sirije

Foto: Wikipedia / Pierre Dalous

Dobrila je pronadjena u blizini tursko-sirijske granice. Pošto nije bila u stanju da leti, u Srbiju je vraćena tuskim nacionalnim avio prevoznikom, zahvaljujući pomoći turske ambasade u Srbiji.

Radovanović je u emisiji „Pet zelenih minuta“ novopazarskog radija Sto plus izrazio nadu da će se, poput beloglavog supa Uroša Nejakog koji je pre desetak godina vraćen iz Poljske, i Dobrila uspešno oporaviti.

Kolonija beloglavog supa sa 500 odraslih jedinki i 150 mladunaca taj rezervat svrstava na prvo mesto na Balkanu i drugo u Evropi.

„U rezervat se godišnje dopremi oko 300 tona hrane, što je bitan razlog opstanka i ostajanja beloglavog supa na ovoj teritoriji. Sada pregovaramo sa pojedinim medjunarodnim organizacijama da na Uvcu naselimo i orla bradana. Ta vrsta se hrani kostima, pa bi udružena sa beloglavim supom zatvorio proces reciklaže u prirodi“, rekao je Radovanović.

Beloglavi sup ima status strogo zaštićene vrste u Srbiji i zaštićen je medjunarodnim ugovorima, poput Konvencije o medjunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune.

Original Article