Doktor otkriva šta boja zuba govori o našem zdravlju

Pixabay.com

Boja zuba, pa čak i onih žućkastih može da bude prirodna, ali isto tako može da bude stečena. Ona najčešće nastaje usled loših higijenskih navika.

Vaši zubi su žuti? Ortodont Kaled Kasem kaže da se ovo najčešće viđa kod pušača, ali to takođe može biti pokazatelj da ne obraćate dovoljno pažnje na svoju rutinu oralne zdravstvene nege.

– Žućkasti zubi mogu značiti da morate dodatno da vodite računa o zubima tako što ćete ih čistiti koncem, koristiti četkicu i odlaziti na redovne stomatološke preglede. Takođe, čaj, kafa i obojena gazirana pića mogu da izazovu žute zube – rekao je on.

Ljubičasti zubi mogu biti posledica konzumiranja crnog vina ili tamnog voća, ali i traume zuba. Padovi, saobraćajne nesreće ili sportske povrede mogu uzrokovati da zubi izgledaju ljubičasti.

– U ovom slučaju svakako potražite pomoć stomatologa, jer bi ljubičasta boja zuba nakon nezgode mogla biti znak unutrašnjeg krvarenja – upozorio je stomatolog.

Zubi ponekad mogu imati siv izgled zbog materijala koji se koristi za popunjavanje karijesa. Međutim, siva boja može ukazivati da je došlo do oštećenja nerva. S druge strane, bilo koji deo zuba koji je postao crn ukazuje na karijes.

– Ova promena boje, nažalost, znači da su vam zubi u poodmakloj fazi karijesa. Ako to zanemarite, moglo bi da dovede do ozbiljnijih stomatoloških problema, što bi na kraju moglo da dovede do gubitka zuba – zaključio je Kasem.

Read More