Šta će se desiti ako popijete lek kojem je istekao rok trajanja?

pixabay.com

Sigurno vam se bar jednom desilo da za neki lek niste sigurni da li mu je istekao rok trajanja…

Farmaceuti često upozoravaju da treba proveravati rok trajanja lekova koje imate u svojim ormarićima, ali se opet ponekad dogodi da nam nešto promakne, pa ipak popemo lek za koji nismo sigurni koliko dugo stoji.

“Postoje neki lekovi koji su štetni i mogu biti otrovni nakon isteka roka trajanja. Ali, uopšteno, ako uzimate lekove kojima je istekao rok trajanja, oni jednostavno neće biti toliko delotvorni”, piše “Health”.

Nakon što mu istekne rok, nijedan farmaceut vam ne garantuje da će lek imati isti učinak, a iako ti rokovi nisu u potpunosti crno-beli, ne bi trebalo ni eksperimentisati.

“Neki lekovi mogu se koristiti i nekoliko meseci nakon isteka roka trajanja, ali malo je verovatno da će biti jednako delotvorni. Određeni lekovi protiv prehlade i gripa koji se izdaju bez recepta zahtevaju poštovanje roka trajanja navedenog na ambalaži.”

Jedno je sigurno. Sve ono što je u tekućem obliku, kao što su kapi za nos, oči, sirupi, neće biti upotrebljivo nakon isteka roka trajanja, jer takvi lekovi imaju tendenciju da se u njima razmnože bakterije.

Stručnjaci objašnjavaju da su detalji važni. Možda bi bilo u redu uzeti lek za alergiju mesec dana nakon isteka roka trajanja. Ali, postoji određeni rizik u uzimanju lekova za srčani ritam koji, ako su neefikasni, mogu dovesti do nestabilnog i opasnog srčanog problema.

Lek kome je rok trajanja prošao pre mjesec dana može biti moćan, dok onaj kojem je prošlo pet godina neće biti. Lekovi koji se drže na hladnom i suvom mestu verovatno će trajati duže od onih koji se drže na vrućoj i vlažnoj lokaciji.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje da nikad ne uzimate lekove nakon isteka roka trajanja jer je to rizično sa mnogim nepoznatim varijablama. Na primer, način na koji se lek čuva, hemijski sastav i originalni datum proizvodnje – sve to utiče na potenciju leka.

Čini se da su čvrsti oblici doze, kao što su tablete i kapsule, najstabilniji nakon isteka roka trajanja. Lekovi koji postoje u rastvoru ili kao rekonstituisana suspenzija i koji zahtevaju hlađenje (kao što je suspenzija amoksicilina), možda neće imati potrebnu snagu ako se koriste kada su zastareli. Gubitak delotvornosti može biti veliki zdravstveni problem, posebno kada se infekcija leči antibiotikom.

Lekove koji postoje u rastvoru, posebno lekove za injekcije, treba odbaciti ako proizvod formira talog ili izgleda zamućeno i promenio je boju, prenose Vijesti.me.

Read More