Doktorka za bisere, kožom vraća sjaj

Doktorka za bisere, kožom vraća sjaj 1Foto: Radenko Topalović

Dnevni list „Mali žurnal“ u svom izdanju za 12. februar 1912. donosi nam priču o mladoj španskoj plesačici koja je ostavila kako kažu „daske varijeteta“ da bi postala doktorka za bisere.

Naime, kako navodi Mali žurnal, posle nekoliko eksperimenata sinjorita Velncija je uvidela da njena koža pored drugih elementa ima i sposobnost da oživljava bolestan biser.

Kako navode, ona je imala više uspeha u lečenju bisera, pa je po toj svojoj sposobnosti postala čuvenija neko kao igračica.

Doktorka za bisere, kožom vraća sjaj 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

– Zbog svega toga joj sa svih strana šalju ugašene bisere, kojima ona dodirom svoje mrke kože vraća sjaj i život. Sam ruski car pozvao je senjoritu Valenciju u ruski dvor kako bi neko vreme nosila ogrlicu Katarinine II koja je potpuno potamnela i povratila saj. Međutim, senjoriti Valenciji ne odgovara ruska klima koja njenoj koži oduzima moć, pa je zamolila da ogrlica bude poslata u Madrid, piše Mali žurnal.

List, međutim, ističe da postoji sumnja da će ruski dvor tako nešto dozvoliti.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Original Article