DOSTIGNUĆE: Do 3D slike i bez objektiva!

Naučnici sa kalifornijskog univerziteta Berkli napravili su jednostavnu eksperimentalnu kameru koja pravi detaljne trodimenzionalne slike iako nema objektiv.

 

– Naš DiffuserCam može u jednom snimku da prikupi 3D informacije i to u visokoj rezoluciji. Mislimo da bi ovaj foto-aparat mogao biti koristan za vozila bez vozača, gde 3D slika može da pruži bolji osećaj prostora, ili može da se koristi sa mašinama koje prepoznaju lica i prate ljude i objekte – kaže dr Lora Voler, profesor sa Berklija.

 

Prva ideja

ISKLJUČILI MIKROSKOP

Tim sa Berklija je inicijalno kameru pravio da bi snimio nervnu aktivnost miševa bez korišćenja mikroskopa, ali su je na kraju koristili i za mnoge druge stvari. Cilj je da što više razviju ovaj jeftini sistem, koji može da zameni skupe mikroskopske kamere.

 

foto: Printscreen

Ova kamera je kompaktna i jeftina – ima samo difuzer na senzoru za sliku. Istraživanja su pokazala da on sliku od 1,3 megapiksela bez skeniranja pretvara u sliku od 100 miliona voksela ili 3D piksela.

– Ova kamera je odličan primer šta sve može da se postigne pomoću hardvera i softvera. Trudili smo se da hardver bude veoma jednostavan i jeftin. Iako je softver veoma komplikovan, lako može da se kopira i distribuira, pa će svako moći da napravi ovakvu kameru kod kuće – kaže Volerova.

Kako navode naučnici, DiffuserCam može da se napravi korišćenjem bilo kakvog senzora.

 

NE PROPUSTITE

DA LI I VI IMATE NEKU OD NJIH? Ovo je 10 najboljih mobilnih aplikacija u 2017. godini!

ISTRAŽIVANJE: Rak dojke nađen na mumiji iz Egipta staroj 20 vekova!

KOSMIČKI RAT MILIJARDERA: Trojica bogataša ubrzano se pripremaju da pošalju prve turiste u svemir

 

Kurir / E.K., Foto: Printscreen


Kurir