Dr. Stanišić upozorava na omiljenu namirnicu u regiji: ‘Morate ju izbjegavati, iznimno je štetna’

Autor: F.F

Transmasti se mogu naći u svinjetini, mesu i mliječnim proizvodima, ali prirodne transmasti nisu problematične jer mogu biti korisne za srce i krvne žile. Međutim, umjetne transmasnoće, koje nastaju procesom hidrogenizacije prilikom izrade margarina od biljnih ulja, smatraju se štetnima. Danci su već 2004. izbacili trans masti iz upotrebe.

Većina zemalja svijeta, oko 58, suočava se s problemom transmasti te ograničava njihov unos. Transmasti su opasne za srce i krvne žile te mogu potaknuti upalne reakcije u tijelu. Margarin, koji je zamjena za maslac, često se koristi u brzoj hrani, ali je istovremeno štetan za zdravlje zbog visokog udjela transmasti.

U emisiji “150 minuta” na Prvoj televiziji, dr. Svetlana Stanišić je objasnila pojam transmasti i kako ih možemo smanjiti u prehrani, prenosi Najžena.

Foto: Unsplash

Svi ju vole

Dr. Stanišić ističe da su reklame koje promoviraju margarin kao izvor vitamina E i omega masnih kiselina obično plaćeni oglasi te da svaki margarin, bez obzira na deklaraciju, može biti štetan za zdravlje. Transmasti su jedan od razloga za izbjegavanje brze hrane, gdje se često koristi margarin.

Zagađeni zrak navodno uzrokuje vrlo opasno stanje: ‘Djeluje tiho, neće izazvati kašalj’

“Transmasti jedan su od glavnih razloga zašto treba izbjegavati brzu hranu. Margarin se često stavlja u fritezu jer je otporan na visoke temperature i stabilniji je od ulja. Ove transmasti također ovise o propisima. Neke studije su pokazale da je jedan od lanaca brze hrane imao 20 do 24 grama trans masti po porciji, u zemljama kao što su Mađarska, Bugarska i Rumunjska. U zemljama koje vode brigu o tome, poput Njemačke i Rusije, ima manje od grama po porciji”, otkriva liječnica.

Zanimljivo je da su neki okruzi u New Yorku uveli restrikcije transmasti i postigli značajno smanjenje broja srčanih udara. Margarin, iako ne sadrži kolesterol, može podići razinu kolesterola te pridonijeti srčanim i moždanim udarima, što je dokaz bolesti moderne prehrane.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More