DUŠKO LOPANDIĆ O NEMANJIĆIMA: Ovo je novi pogled na burnu istoriju ZA SRBE U DIJASPORI

Doktor pravnih nauka i diplomata Duško Lopandić objavio je monografiju o srednjovekovnoj srpskoj dinastiji Nemanjić u izdanju „Derete“.

Knjiga je luksuzno opremljena i, pre svega, namenjena je Srbima u dijaspori jer je zaista reprezentativna, a počinje citatom Miloša Crnjanskog: „Sjajno doba srpske istorije otpočeli su Nemanja i njegovi sinovi, Sava i Stefan Prvovenčani. Nemanjina pojava predstavlja prelom između ćutanja vekova i poruka istorije.

 

Od Nemanjinog doba slika srpstva na Balkanu puna je radova našeg divnog neimarstva, zelenih i modrih, nadzemaljskih svetlosti našeg crkvenog slikarstva, treptavih plamenova žižaka kraj kojih bdiju, u noći, pisci crnorisci, učenici belog Hilandara, veličanstvenih pojava srednjovekovnih ktitora, vladara prosvetitelja i svetitelja, čije ruke dopiru do Sirije i Sinaja, dižući bolnice i ostavljajući trag jedne svetle, srednjovekovne srpske kulture.

„Knjiga je pripovest o usponu i kraju srednjovekovne Srbije, o rađanju i usponu kraljevine, o carstvu, o odbrani od osmanske najezde, sve do pada despotovine. Iscrpna istorija koja počinje od predaka Nemanjića, preko same svetorodne dinastije (Stefan Nemanja, Sveti Sava, Stefan Prvovenčani, Radoslav, Vladislav, Uroš I, Dragutin, Uroš II, Milutin, Stefan Uroš III Dečanski, car Dušan i Uroš) sve do njenih sledbenika i potomaka“, poručuje autor.

 

Serija 'Nemanjići
Serija „Nemanjići“ je podelila Srbefoto: Promo

(Kurir.rs/ Foto: Fonet)

NE PROPUSTITE

DRAGOLJUB ILIĆ ILKE KOMPONOVAO MUZIKU ZA SERIJU: Nemanjića se ne bi postideli nigde u svetu

DUŠAN SILNI BIO VISOK 2,14 METARA: Zastrašujuć izgled cara Srba, Grka i Bugara

MISTERIOZNA SUDBINA NESUĐENOG SRPSKOG KRALJA: Ovaj Nemanjić je iskoristio nesreću svog brata da se domogne vlasti, a skončao u zaboravu istorije

(FOTO) OVO JE JEDINA SRPSKA KRUNA: Nemanjićka je izgubljena, Obrenovići je nisu ni imali! Krasila je glavu kralja Petra Prvog, a ratove je pregrmela zakopana u Prizrenu i Žiči!

 

 

 


Kurir

Autor: 
Kurir