Egipat: Lavlji grad i Mirisna luka

Foto: Barbara Rosner / Pixabay

Proslava je počela u Kairu, raskošnim prijemima i do tada neviđenom povorkom kraljevskih kočija, koja se kretala novom, za tu priliku otvorenom Avenijom Piramida – Šaria al Ahram. Široka avenija, dugačka 15-ak kilometara, vodila je direktno iz centra grada do visoravni Giza i platoa sa drevnim piramidama. Počasni gosti su tako mogli uživati u večernjem spektaklu premijernog izvođenja opere Aida, koja je napisana upravo za tu priliku, gosteći se ispred Sfinge, pod zvezdanim nebom doline NIla.

Počasna gošća proslave bila je francuska princeza, kojoj je kedif Ismail, čuveni ženskaroš toga vremena, priredio privatnu zabavu u svojoj „lovačkoj kućici“, palati koja je ubrzo postala jedan od najraskošnijih kairskih hotela, Mena House. Dokona se da je kedif naredio da se nova avenija izvede pod naročitim nagibom, da bi mu lepa Francuskinja morala pasti u naručje…

Luksuzna kraljevska gungula iz Kaira je otputovala u Suec, odakle su novim morskim kanalom doplovili do Port Saida. Tu se još malo bahatilo, a zatim su se važni gosti ukrcali na svoje lađe i otplovili kući.

Tako je započela moderna istorija Sueckog kanala. NJegovo otvaranje bilo je neverovatno važno za ceo svet, jer je put iz Evrope za Indiju postao upola kraći. Probijanje Sueckog kanala uticalo je da dve duboke luke, pogodne za pristajanje teških trgovačkih brodova koji su plovili za Kinu, Japan i dalje, postanu izuzetno intresantne tranzitne tačke. Singapur i Hong Kong. Ovaj događaj značio je početak njihovog prosperiteta.

Podrazumeva se naravno da su obe luke već postojale i da su imale prošlost, istina veoma različitu. Veruje se da je u XIV ili XVI veku, podaci nisu sasvim jasni, malajski princ sa Sumatre doplovio do obala današnjeg singapurskog ostrva i približivši se, na plaži ugledao ogromnog lava!

Nema podataka šta je pre tog susreta radio i čime se princ kadio, ali lavovi tada nisu postojali na tim meridijanima. Od tada je ipak ostalo ime ostrvu: Singa Pura – Lavlji Grad, U to vreme Hong Kong je bio veliki centar trgovine i distribucije ekstrakta mirisa i aroma koji su se proizvodili u kineskom zaleđu tog malenog ostrva. Odatle mu ime: Hong Kong – Mirisna Luka…

Odlomak iz knjige „Bukirano“. Autor je kreator dalekih putovanja u agenciji Odeon World Travel

Original Article