Erozija rožnice – oštećenje rožnice oka

Što je to erozija rožnice? Najjednostavnije rečeno – to je oštećenje rožnice oka. Rožnicu oka može oštetititi i nepravilna uporaba kontaktnih leća.

Najčešći simptom erozije rožnice je bol koja može varirati od blage do izrazito jake. Bol posebno može biti izražena ujutro.

Optical Express

Erozija rožnice – Simptomi:

  • Osjećaj nečega u oku
  • Osjetljivost
  • Zamagljen vid
  • Suzne oči
  • Suhoća

Uzroci erozije rožnice:

Erozija rožnice može se pojaviti nenadano i može se dogoditi bili kome. Neki faktori povećavaju rizik od erozije rožnice:

Liječenje erozije rožnice:

Erozija rožnice liječi se antibiotskim kapima ili mastima, a antibiotici smanjuju opasnost od infekcije. Ponekad se stavlja i zavoj na oko, kako bi pacijentu bilo ugodnije. Epitel rožnice se obnavlja i ukoliko nema infekcije ili dubljih ozljeda, oporavak ide vrlo brzo. Najveći broj erozija zacijeli kroz dan-dva, ali kontaktne leće ne smiju se koristiti tjedan do dva. U određenom broju slučajeva, nakon traumatske erozije rožnice neće doći do kvalitetnog zaraštavanje te se tada može dogoditi spontana erozija, koja se liječi jednako kao i prethodna. Naravno, obavezni su pregledi i kontrole kod oftalmologa.

Pročitajte sljedeće:
Transplantacija rožnice – uzroci i uspješnost presađivanja

Blink kapi za oči