Evo zašto je važno da IMAMO INTIMNE ODNOSE ČAK I SA 80 GODINA: Rezultati će vas zaprepastiti…

Ljubav i seks

Slična istraživanja koju su sproveli univerziteti Koventri i Oksford u Engleskoj utvrdila je da više fizičke bliskosti u starosti podstiče unutrašnje funkcionisanje mozga.

Izvor: Srećna republika  |  

Ilustracija; Foto: isak55/Shutterstock

Ilustracija; Foto: isak55/Shutterstock

.

Studija na Srednjem zapadu o se*sualnim navikama starijih osoba otkrila je da sve više bujanja u opadajućim godinama može imati pozitivan uticaj na mozak.

“Za odrasle starosti od 75 do 90 godina, češći se*s je bio povezan sa boljim kognitivnim funkcionisanjem”, navodi se u izveštaju objavljenom prošlog meseca u Journal of Sek Research, čiji je autor Šenon Šen, istraživač sa Odeljenja za sociologiju i socijalni rad na Hope College u Mičigenu.

“Za odrasle od 62 do 74 godine, bolji se*sualni kvalitet (tj. osećaj fizičkog zadovoljstva i emocionalnog zadovoljstva) bio je povezan sa boljim kognitivnim funkcionisanjem”, napisao je Šen i objasnio da je za razliku od starijih, za ljude ove starosne grupe učestalost intimnih odnosa nije bila toliko važna.

Istraživači su takođe primetili da su osećanja fizičkog zadovoljstva povezana sa boljim kognitivnim funkcionisanjem za muškarce, ali ne i za žene. Zajedno sa koautorom Hui Liu, iz Centra za starenje i životni tok i Odeljenja za sociologiju na Univerzitetu Purdue u Indijani, Šen je analizirao kognitivne procene i odgovore ankete 1.683 ispitanika. Za potrebe istrage, se*s je definisan kao “međusobno dobrovoljna aktivnost sa drugom osobom koja uključuje se*sualni kontakt, bez obzira da li je došlo do orgazma ili ne“.

Takođe, “često” je definisano kao jedan ili više se*sualnih susreta nedeljno. Se*sualnost učesnika nije imala uticaj na njihove kognitivne funkcije; međutim, 1,6 odsto ispitanika se identifikovalo kao gej, lezbejka ili biseksualac. Studija je navodno jedno od prvih nacionalno reprezentativnih ispitivanja zasnovanih na populaciji o tome kako su se*sualni životi starijih Amerikanaca povezani sa njihovim kasnijim kognitivnim funkcijama. Ranije je studija iz februara 2022. predložila da dobar se*s usporava kognitivni pad kod starijih muških pacijenata koji pate od erektilne disfunkcije.

Slična istraživanja koju su sproveli univerziteti Koventri i Oksford u Engleskoj utvrdila je da više intimnih odnosau starosti podstiče unutrašnje funkcionisanje mozga. Šen je, međutim, rekla da njeno istraživanje dodaje novi sloj razumevanja nauci.

Read More