Evo zašto treba da pijemo vodu posle kafe

pixabay.com

​Šolja sveže skuvane kafe mnogima je prvi jutarnji izbor.

Zbog visokog sadržaja kofeina, napitak okrepljuje, povećava efikasnost i koncentraciju i pomaže da se bolje fokusirate na zadatke.

Međutim, kafa ima i neželjene efekte: dehidrira organizam, mrlje se pojavljuju na zubnoj gleđi, a može izazvati i naglo povećanje krvnog pritiska. Da biste se zaštitili od ovih neprijatnih posledica, dovoljno je da popijete čašu vode posle kafe. Kako to funkcioniše i zašto je važno, otkrivamo vam u nastavku.

Tradicija ispijanja kafe sa ohlađenom vodom došla je kod nas iz zemalja Istoka, gde postoji vekovima. Ljudi su od davnina pili vodu, pre svega, da bi bolje osetili ukus kafe: ako se posle svakog gutljaja napitka receptori “očiste” vodom, ona će dobiti izraženiji ukus. Sada će vam svaki nutricionista savetovati da pijete vodu sa kafom iz sasvim drugih razloga.

Prvo, kofein ima snažan diuretički efekat, koji u velikoj meri dehidrira telo.

Dehidracija može dovesti do mnogo neprijatnih posledica, pa je potrebno posebno pažljivo pratiti nivo tečnosti u telu. Ako popijete čašu vode odmah nakon kafe, vraćate ravnotežu vode i smanjujete rizik od dehidracije. Zapamtite da ova čaša ne bi trebalo da bude deo vašeg dnevnog unosa tečnosti, tj. ako pijete dva litra vode dnevno, onda uz svaku šoljicu kafe treba dodati još jednu čašu.

Drugo, kafa je bogata biljnim bojama koje mogu promeniti boju zubne gleđi, posebno uz čestu upotrebu. Ovde opet voda dolazi u pomoć. Ispirajući ostatke kafe vodom, sprečavamo reakciju interakcije između kiselina kafe i zubne gleđi. U isto vreme, ne bi trebalo da perete zube odmah posle kafe – to može biti nebezbedno za zdravlje zuba.

Pored toga, kofein može dramatično da povisi krvni pritisak, što je generalno neprijatno, a za osobe koje pate od hipertenzije može biti čak i opasno. Voda razblažuje kafu, zbog čega se smanjuje opterećenje srca i krvnih sudova, a rizik od oštrog skoka pritiska se smanjuje na skoro nulu, prenose Novosti.