Evo zbog čega treba da jedete brokoli

Mnoga istraživanja su potvrdila da ishrana bogata brokolijem može da spreči rak dojke, želuca i debelog creva. Osim toga, ova vrsta kupusa deluje preventivno i protiv katarakte, štiti od ateroskleroze i povišenog pritiska.

 

Za lekovita svojstva brokolija zaslužan je sastojak sulforafan koji pokazuje antitumorsko delovanje prema navedenim tipovima karcinoma. Po rečima stručnjaka, sulforafan aktivira organizam na stvaranje enzima koji imaju antitumorsko delovanje. Da bi se postiglo što bolje preventivno dejstvo, neophodno je nedeljno da se pojede kilogram brokolija. Na taj način rizik za pojavu zloćudnih bolesti dvostruko se smanjuje.

Dobro odabran svež plod može da se čuva u frižideru najduže nedelju dana. Pere se neposredno pre pripreme. U zamrzivaču može da se čuva i do godinu dana.

Da biste sačuvali što više hranljivih sastojaka prilikom kuvanja, brokoli kratko obarite u ključaloj posoljenoj vodi, najduže pet do šest minuta.

Brokoli se posebno preporučuje trudnicama jer sadrži veće količine folne kiseline i čak devet vitamina iz grupe B. Osim toga, žene koje unose velike količine folne kiseline smanjuju rizik za obolevanje od karcinoma materice i pluća. Sadrži i minerale kalcijum, magnezijum, kalijum i znatne količine gvožđa. Zato on i jeste, po preporuci stručnjaka, na vrhu top-liste namirnica važnih za zdravu ishranu.