Flasteri za kontracepciju

Flasteri za kontracepciju su nazvani naj kul inovacijom u 2002 godini po Time magazinu. Zahvaljujući njima žene mogu da zaborave na svakodnevno uzimanje kontraceptivnih pilula zato što se flasteri lepe jednom nedeljno i efikasnija su zaštita od pilula.

Kontraceptivni flasteri koji se lepe direktno na kožu ( ruku, stomak, torzo..), kao što je studija pokazala su mnogo efikasniji od kontraceptivnih pilula. Do sada se pokazalo da su 99% efikasni u sprečavanju neželjene trudnoće. Ovi flasteri su tanki tako da su neprimetni ispod odeće, i ne skidaju se usled vlage ili tokom fizičkih vežbi.

Kontraceptivni flasteri se menjaju jednom nedeljno, tokom 3 ključne nedelje, tokom jedne nedelje u mesecu se ne nosi. Preko flastera hormoni kroz kožu dolaze do krvotoka i zaustavljaju ovulaciju.

Pored toga što su bezbedniji u sprečavanju neželjene trudnoće od pilula njihova prednost je što ređe izaziva sporedne efekte kao što je glavobolja, muka posle prve nedelje upotrebe. Prednost kontraceptivnih flastera je što na njihovu efikasnost ne utiču stanja kao što je povraćanja, korišćenje nekih vrsta antibiotika, pošto hormoni ne prolaze kroz gastrointestinalni trakt. Praktični su i jednostavni za korišćenje.

Postoji i bezbednosni dvodnevni period, pa ako zaboravite da zamenite flaster sedmog dana zaštićeni ste još dva dana.