Ko su ortoreksičari?

Uz sveprisutnu epidemiju gojaznosti, teško je zamisliti da osoba koja vodi računa o svojoj ishrani može predstavljati problem.

Međutim, ortoreksija je novi pojam koji se koristi za osobe koje su opsednute savršenstvom oko hrane i ishrane. Problem se javlja, kao i kod drugih opsesija, kad ovakvo ponašanje počne uticati na sposobnost obavljanja svakodnevnih obaveza i aktivnosti. Npr. zbog straha od pesticida neko drugi treba da im opere voće i povrće ili npr. pozovete ortoreksičara na večeru, a on sa sobom donese sopstvenu hranu.

Sam pojam ortoreksija nervosa je skovao Steven Bratman za potrebe svog članka objavljenog 1997. godine u časopisu Yoga Journal. Otad se pojam koristi sve češće i pojavljuje se u npr. ženskim časopisima kao što je Cosmopolitan. Ortoreksičarima za razliku od pacijenta s dijagnozom anoreksije ili bulimije nije cilj da smršave. To su ljudi koji su zabrinuti oko sopsrvenog zdravlja, pa ih je jednostavnije izlečiti. To su perfekcionisti skloni samokažnjavanju kojima briga o ishrani predstavlja utehu.