Fotofobija – osjetljivost na svjetlo

Fotofobija je, ukratko, iritacija očiju na intenzivnom svjetlu. Često nije povezana s nekom bolesti, a prilično je čest simptom nekih bolesti ili stanja oka kao što su ablacija rožnice, uveitis, upale ili nadraženost lećama. Teži oblik fotofobije uključuje velike probleme s očima te jake bolove i na relativno slaboj svjetlosti. Osobama koje pate od fotofobije sunce, svjetla, osvijetljene prostorije uzrokuju škiljenje, glavobolje i doslovno ne mogu držati oči otvorenima.

Fotofobija – uzročnici:

  • produženo nošenje kontaktnih leća, neodgovarajuće leće, leće niske kvalitete
  • dugotrajan rad na računalu, dugotrajno gledanje televizije itd.
  • bolesti oka kao što je glaukom, kalazion, episcleritis
  • ozljede ili infekcije oka
  • migrene
  • uveitis
  • izlaganje jakim izvorima svjetlosti, bez zaštitnih ili sunčanih naočala
  • lijekovi
  • dijagnostički testovi

Nakon što se izliječi njen uzrok, fotofobija se u većini slučajeva povlači.

Ukoliko se radi o prirodnoj osjetljivosti na svjetlo, potrebno je izbjegavati jake izvore svjetla i nositi sunčane naočale s UV zaštitom. Fotoosjetljive leće na naočalama su također dobro rješenje ukoliko se radi o blagom stupnju fotofobije. Takve se leće automatski zatamne na otvorenom prostoru i blokiraju 100% štetnog UV zračenja. Pri vrlo jakom sunčevom zračenju, najbolji izbor su polarizirane sunčane naočale koje će zaštiti oči i od refleksije svjetla od raznih površina poput vode, asfalta, pijeska ili snijega. Ukoliko fotofobiju uzrokuje uzimanje određenih lijekova potrebno se konzultirati s liječnikom i razgovarati o promjeni terapije ili nekom drugom rješenju.

Kontaktne leće – najčešće postavljana pitanja

Ukoliko imate zaista osjetljive oči i neke bolesti poput makularne degeneracije, afakije itd., možda bi vam mogli pomoći prigušivači plavog svjetla – slike će vas manje umarati, bolje ćete raspoznavati obrise i lica.

Obavezno kontaktirajte svog liječnika ukoliko osjetite bol u oku, glavobolju, mučninu, imate ukočen vrat, zamagljen vid; primijetite crvenilo u oku ili oticanje, ukoliko vas muče svrbež ili vrtoglavica, ukočenost ili trnci u drugim dijelovima tijela ili ukoliko uočite promjene sa svojim sluhom.

Original Article

Strah kod laserskog skidanja dioptrije – je li opravdan?