Gledala sam Seks i grad dva dana bez prestanka i evo šta sam otkrila

Ukoliko bi se u ovom trenutku radilo istraživanje gde se emituje serija Seks i grad, verujem da bi se otkrilo da u svakom trenutku bar jedna televizija na svetu emituje neko od epizoda čuvene HBO serije iz 1998. koja je potresla i promenila svet i TV industriju. Po sebi znam, ne prođe dan a da ja ne ulovim Carrie i njene ludačke misli na nekoj od TV stanica. I uvek ispratim do kraja, iako sada, posle nebrojene količine odgledanih epizoda, na pamet znam kako diše, a kamoli šta će reći. Ali, uvek joj se vratim.

Zbog toga me je obradovala vest da sve epizode mogu da gledam onlajn na HBO GO, sa prevodom. Ok, budimo realni – prevod mi ne znači mnogo kad i ovako znam sve epizode napamet, ali gledati seriju bez dosadnih reklama koje 1) prekidaju svaku epizodu bar dva puta ili 2) iskaču u vidu pop-up prozora kad im vreme nije – neprocenjivo. Jedno vreme sam HBO GO koristila preko operatera, ali sam se onda preselila i u novoj zgradi ove opcije nije bilo, tako da mi je sada super što sama mogu da se registrujem i uz to dobila mesec dana besplatnog. Taman da ponovo odgledam ove moje lujke…

No, ne lezi vraže. Da razvučem Seks i grad na mesec dana? Pa, nisam luda. Kako da znam da li će Carrie završiti sa Zverkom? (Ok. Preterujem.) Nego… na jednom sajtu sam pročitala da je za sve epizode serije potrebno da izdvojite jedan dan i 23 sata. A ja sam dokona, sa kantom sladoleda. Hm, da li da probam ovo. Logično, nemoguće je ne spavati dva dana, a malo bi bilo ludo to uraditi zbog serije. Nije da nisam kasnila na posao kad sam gledala da l’ će Džon Snežni da spava sa tetkom, al’ to je neka druga priča. Elem, naoružam se ja tako strpljenjem, sladoledom, slatkiškima, pritisnem play na HBO GO i probam da, po ko zna koji put naučim nešto novo o seriji iz koje sam naučila…

N-GODINA KASNIJE…

Čini mi se da sam Seks i grad prvi put gledala čim su je posle rata puštali na B92, recimo. Odmah sam bila fascinirana činjenicom da Carrie živi sama, puši gde god hoće (ja se krila od mame u WC-u) i što je najbolje od svega, piše o onome o čemu voli i za to je plaćaju dovoljno da može da ima sjajnu gajbu. Eto, toliko godina kasnije, zamišljajući da sam Carrie, shvatam da smo prilično slične. Sem što ne živim u Njujorku, plaćena sam ispod svakog proseka. Ali, hej, bar radim ono što volim i ne moram više da krijem od mame da pušim. Mada, i ne pušim često. Sviđa mi se što je Carrie predstavljena kao spoj opuštene, ali odgovorne, karijeristkinje koja bi ipak da je neko voli, ali ako može da bude samostalna. Ma, saberi se! Iako je zaista knjiški primer žene koja živi svoj san, ima dosta problema da svoja osećanja iskaže. Emotivno je nezrela, rekla bih, često se ponaša kao tinejdžerka. Iako sam očajnički navijala za nju i Zverku, u mnogim trenucima taj njen vapaj za njim je očajan, naporan a pre svega – nimalo zdrav. Uporno juri tog muškarca za koga zna da joj neće dati ono što njoj treba, do te mere da gazi sva svoja načela. A da stvar bude još gora, to utiče na njene odnose sa drugim ljudima. To je već no-no. Iako je, naravno, ovo sve zabavno za sve nas ispred ekrana, Carrina trka za Zverkom malo poništava njen stav da je nezavisna žena. Čak i sama kaže “Da li zaista volim Zverku ili sam navučena na bol?” Uh, Carrie, sestro… odakle da počnem.

Sećam se da sam ranije stalno sa drugaricama pričala koja je koja. Bilo da nas je u društvu bilo 4 ili više, svaka bi iznosila svoje razloge. Svi su potajno želele da budemo Samantha, ali retko koja se stvarno odvažila da glasne kaže da je spremna na seksualne egzibicije poput nje. Sada kad razmislim, i iz ove perspektive sagledam njen seksualni život – ne razlikuje se puno od seksualnog života mnogih devojaka, pa i mene same u određenim periodima. Znate, naš mentalitet je takav da se o seksu ne priča, pa ni o momcima ako si ih imala više od dvojice u bilo kom obliku, jer uprkos svemu, i dalje je nepristojno da se žena jebe, da prostite.

Sam nema filter, otvorena je u svemu, uspešna u poslu i mislim da pričam u ime svih žena kada kažem da joj se divim na tome što govori otvoreno o svemu. Odbija da joj se život vrti oko muškarca, već ih koristi. No, ispod svega toga se krije strah od vezivanja. Iako živi životom koje bi neke od nas rado poželele, činjenica je da se ne vezuje. A to nije baš dobro. Jesam naučila kroz njen lik da je dobro biti nezavisan i hrabar i sebe staviti na prvo mesto, no njen beg od bilo kakve iskrene povezanosti sa ljudskim bićem bolesno je koliko i Carrina opsesija Zverkom.

Sa druge strane… Miranda. E, ta mi je žena misterija. Što sam starije (zrelija) sve češće se osetim kao ona. Ne zanima me često šta ću staviti na sebe, sve mi je dosadno, svemu nađem manu. Samo još slučajno da zatrudnim sa bivšim. Sva sreća pa je svaki moj bivši šmokljan sa kojim se ne bih našla ni da je sutra smak sveta. Koliko god ona pokušava da igra ozbiljnu igru, nije joj baš uvek pošlo u rukom. To joj dođe dobro u sudnici, ali na terenu, jok. S tim da ja nisam pravnica, pa baš ne znam ni kako bih se snašla u napadima i odbranama. Mada umem da se svađam. Ali definitivno sam sve više kao ona. Ju, pa neću da bude zajedljiva i osuđujem sve. Vreme je za chill pill. A opet…

… ne bih da bude ni kao Charlotte. Ona mi je preslatka, ono kučence je divno. Ali, stvarno, toliko fina nikad nisam bila. Pa, ja nisam damica! A još manje sam konzervativna. Ne treba mi baš mnogo da odlepim. A nije da nikad nisam pila pivo iz flaše. Prosecco mi nije must baš uvek. I onda taj, lažni, ničim izazvani optimizam koji isijava iz nje. Ne moraš da budeš savršena, bejb. Tako mi dođe da je zagrlim i kažem da će sve biti u redu. Jer, ako nije u redu, onda nije kraj, zar ne?

E, pa bullshit. Ništa nije savršeno, a sada sam još i umazana sladoledom, maskara od juče mi je razdrljana po faci jer je sve to tako emotivno, a mislim i da sam u PMS-u. Oh, well. Koja sam od njih četiri, danas? Verovatno svaka po malo (ali najmanje Charlotte, haha!). Ovo jeste jedna kategorizacija žena, ali u svakoj od nas čuči delić njih. Samo nemojte da tripujete SATC Instagram i sve je ok. Drago mi je da iz ove perspektive umem da realnije sagledam stvari. Mislim se, ženo, gde bih gurnula sve te cipele čak i da imam novca da ih priuštim?