Sada izgleda užasno ali za samo par minuta zubi će vam biti blisavo bijeli!

150

Aktivni ugalj je odličnan za izbjeljivanje zuba, te je dobar za zdravlje vaše desni.

Evo kako pravilno da ga koristite:

Prvo morate malo da se pripremite da ne bi apravili veliki nered.Tako što će te na toalet papir naslonite četkicu za zube, koju ste prethodno pokvasili, zatim otvorite kapsulu sa aktivnim ugljem i sadržaj istresite na četkicu.

 

Zube trljajte 3 do 5 minuta,nakon toga isperite. Ovaj postupak ponavljajte tri do pet dana.Na tajj način zubi će vam biti blisavo bjeli!

Sok od limuna i soda bikarbona

Soda bikarbona djeluje abrazivno na zube, a limun služi kao prirodni izbjeljivač, upravo zbog toga dobro uklanja površinske mrlje. No, s ovom pastom morate biti oprezni i rijetko je koristiti jer će uništiti caklinu pretjeranim korištenjem.
Postoji više faktora koji utječu na boju zubi, od genetike pa do konzumacije određene hrane i pića.

Osim toga, zubi se sastoje od nekoliko slojeva, a caklina i dentin igraju najveću ulogu u boji. Dok će određena hrana obojati caklinu, postoje i namirnice koje će je ukloniti i oslabiti tijekom godina. Kako caklina nestaje, otkriva se dentin koji je prirodno žućkast. Srećom, postoje prirodne opcije koje neće daljnje uništiti caklinu već je ojačati.

Kada je riječ o prirodnim sastojcima za izbijeljivanje zubi, trebate imati na umu da ne rade instantno. Potrebno je periodično i kontinuirano korištenje da biste vidjeli promjene, a te promjene svakako neće biti bombastične kao što vidite na nekim reklamama za bijele zube.

Rezultat slika za izbjelite zube

Kurkuma

Čišćenje zubi kurkumom pomalo čudno zvuči, međutim to je tehnika koja datira stotinama godina unazad. Tu tehniku koriste Indijci a i mnogi drugi narodi,  pokazala se veoma efikasnom iako nam na prvu izgleda da je to nemoguće jer kurkuma ostavlja žute tragove ali ona zaista povoljno djeluje na zdravlje usne šupljine,  pogotovo kod bakterijskih infekcija a pored svega zube čini bjeljima.

Dakle, pomiješajte kurkumu sa par kapi vode da dobijete gustu smjesu, kao pastu, tu možete dodati i malo maslinovog ulja i ono je djelotvorno kod njege usne šupljine.

Ali ne ispirite usta, nego pustite kurkumu da djeluje,  oko pet minuta.

Nakon ispiranja, očistite zube koncem kako vam kurkuma ne bi ostala između zuba.

Pastu od kurkume možete da kombinujete sa drugim metodama izbjeljivanja zuba, kao što je aktivni ugalj.

Ali pri izbjeljivanju zuba trebate biti oprezni jako jer, neki naučnici tvrde da limun i soda bikarbona mogu da vam oštete zube.

Sve druge metode izbjeljivanja su bezbjedne za vaše zube, te ih možete bjezbjedno koristiti.

Rezultat slika za kurkuma za zube

  Kokosovo ulje

Takozvani “oil pulling” posebno je popularan u posljednje vrijeme, a za tu metodu potrebno vam je kokosovo ulje.

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja