Gospođa Morton po drugi put među Srbima

Gospođa Morton po drugi put među Srbima 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 100 godina na stranicama „Ilustrovanog lista“ pojavila priča o poseti Beogradu gospođe Morton, velike dobrotvorke iz Prvog svetskog rata.

Doktorka Morton je prvi put posetila Srbiju u jesen 1914. godine kao članica jedne američke misije. Susrevši se sa nedaćama ratom iscrpljenog naroda, neumorno je radila u bolnicama i organizovala humanitarnu pomoć za ugrožene. U to vreme Amerika još nije ni pomišljala da stupi u Prvi svetski rat.

„Odmah po oslobođenju opustošene, napaćene i opljačkane Srbije ona je pružala pomoći, otvarala bolnice, podizala skloništa za ratnu siročad, slala u svoju domovinu pitomce da ih školuje o svom trošku ili da im nađa dobrotvore koji će ih prihvatiti kao svoju decu“.

Ilustrovani list povodom njene posete je objavio fotografije nje i njenih „pitomica i pitomaca“, koje je iz Srbije povela da se o njenom trošku školuju u Americi.

Gospođa Morton po drugi put među Srbima 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Autor teksta ističe šta je ona sve uradila za tu omladinu i upoređuje kako su izgledali nekada a kako sada rečima: „Od slabih, bledih i malokrvnih devojčica postale su zdrave, srećne i lepe devojke; od nerazvijenih i utučenih dečaka postali su snažni, vedri i otmenni mladići“.

Koliko je bilo srce dobrotvorke iz Amerike, govori i to što je sa sobom trebalo prvobitno da povede dvadeset momaka i devojaka na školovanje.

Pošto je pomoć bila potrebna mnogima, ponuđeno joj je njih šezdeset da sama izabere. Kako nije imala srca nikoga da ostavi, povela ih je sve sa sobom.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. S obzirom na to da Mali Žurnal koji je predmet analize nije dostupan u arhivama za ovaj dan, pišemo o tome šta je pisao Ilustrovani list 1921. godine. Prvi brojevi „Ilustrovanog lista“, čiji je vlasnik i odgovorni urednik Ivan Zrnić štampani su u Beču i Zagrebu, a od 1920. u Beogradu.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Original Article