Grickalice koje mogu da spreče stvaranje masnih naslaga na stomaku

pixabay.com

Orašasti plodovi i suvo voće mogu da spreče stvaranje masnih naslaga na stomaku, naročito kod starijih osoba, pokazala su nova naučna istraživanja.

U istraživanju je učestvovalo 556 volontera, koji imaju između 65 i 79 godina. Oni su jeli 30 grama orašastih plodova ili suvog voća najmanje tri dana svake sedmice. Naučnici su primetili da su ispitanici koji nisu jeli preporučenu količinu orašastih plodova ili suvog voća imali 19 odsto veću prevalenciju abdominalne gojaznosti, navodi se u istraživanju objaljenom u časopisu „Internešnel džurnal of envajromental risrč end pablik helt“.

„Orasi su bogati kalorijama i zdravim nezasićenim mastima. Osim što pomažu u gubljenju težine, pomažu i da se ljudi koji ih jedu duže osećaju siti tokom dana“, kazala je nutricionista Gabi Vaka-Flores.

Suvo voće ima veliku količinu vlakana, koji takođe daju duži osećaj sitosti. Nutricionisti smatraju da odrasli treba da jedu 28 grama orašastih plodova ili suvog voća svakog dana, a oni se mogu i kombinovati. Ipak, kako navodi Vaka-Flores, treba biti oprezan pri izboru suvog voća.

„Neki orašasti plodovi su posoljeni zbog boljeg ukusa. Konzumiranje hrane koja sadrži previše soli može da ima negativne posledice po srce“, objasnila je ona, prenosi portal „It dis“.

(Visited 8 times, 1 visits today)