Hit boje zidova za 2014. godinu

Zelena, siva i plava – to su boje koje dizajneri predlažu kao glavne boje za zidove u 2014. godini.

Poenta je, kao i obično, u nijansama koje su postignute pažljivim mešanjem – da biste postigli pravi efekat u enterijeru i dobili zelenu koja nije drečava, sivu koja nije “mrtva” i plavu koja predstavlja i hit nijansu a i dobru pozadinu za moderan nameštaj, pogledajte našu galeriju slika i detaljniji opis boja.

Za ovu godinu su na samom vrhu atraktivne i veoma upečatljive nijanse zelene, sive i plave boje, kada je reč o boji zidova.

Nijedna od ove četiri nijanse nije napadna, baš naprotiv, deluju umirujuće i u vaš prostor unose svežinu, prozračnost i vedrinu. Osim toga, veoma su fleksibilne, jer se slažu kako uz neutralne, tako i uz jače, dominantnije boje. Za koju god da se odlučite nećete pogrešiti, a pored toga, na raspolaganju imate i širok spektar mogućnosti za kombinovanje ove četiri trendi boje sa nijansama različitih boja.

Boja zelene jabuke

Nijansa zelene boje kakvu ima samo jabuka otvara vaš prostor, deluje čisto i primamljivo zbog osećaja udobnosti koji izaziva (slika 1). Osim toga, boja zelene jabuke je veoma praktična, jer se prilagođava svakom prostoru, od dnevne, preko spavaće sobe, do kupatila i kuhinje, a odličan je izbor i za prostorije koje ne obiluju dnevnom svetlošću.

Ako se odlučite za ovu boju, možete je kombinovati sa svetlim tonovima drveta ili belom bojom ukoliko želite osećaj čistine i svežine. Uz nežnost ove specifične zelene nijanse se odlično slažu detalji ili nameštaj jačih, dominantnih boja, poput koralne i tirkizno plave.

Sivosmeđa boja kamena

Ukoliko ste ljubitelj svetlih i neutralnih zidova koji odišu toplinom i mirom, a bela i bež su vam već dosadile, pravi izbor za vas je sivosmeđa boja, poznatija kao „purbeck“, odnosno boja kamena (slika 2). Ona je najtoplija od četiri boje koje su predviđene za ovogodišnji trend. Ova boja uneće u vaš prostor svežinu i mir, a pogodna je za kombinovanje kako sa neutralnom belom i bež, tako i sa jačim bojama, poput jarkožute.

Srednja tamnosiva boja

Ova boja koja odiše toplinom i raskošnošću, slaže se sa neutralnim tonovima, poput bele, svetlosive, boje drveta i bež, ali i sa malo jačim, poput jarkoplave i boje maline (slika 3).S obzirom na to da ova nijansa sive spada u malo jače boje, dobro razmislite kako ćete je upotrebiti. Ako želite da vam svi zidovi budu srednje tamnosive boje, proverite količinu svetlosti koja dopire u tu prostoriju. Ako dnevna svetlost ne prodire unutra u dovoljnoj meriili nemate odgovarajući kvalitet veštačkog svetla, ovom bojom osvežite samo jedan zid.

Plavosivozelena “Stifki” boja

Neobična nijansa plave, koja se dobija mešanjem sa vrlo malo zelene i dosta sive. Poznata je kao „Stifki“ plava boja (slika 4), zbog specifične nijanse koja se u prirodi može videti samo u engleskom mestu Stifki. Ako želite da ova boja vaš dom preplavi svežinom i prozračnošću, kombinujte je sa belom, a za veću dramatičnost i eleganciju, upotpunite svoj enterijer detaljima u ljubičastoj, zlatnoj, crvenoj, zelenoj ili boji drveta. Ako je vaš prostor obogaćen velikom količinom svetlosti i belom bojom, možete koristiti i svetloplave detalje, koji će ujednačiti prelaz između bele i stifki plave boje.

Kako sve to može da izgleda, pogledajte u našoj galeriji.