Hitna kontracepcija: istine i zablude

Foto: Thinkstock

Termin „hitna kontracepcija“ označava kontraceptivnu metodu koja se primenjuje u urgentnim – hitnim situacijama, kako bi se sprečio nastanak neželjene trudnoće nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Moglo bi se reći da predstavlja poslednju šansu da ne dođe do abortusa.

Naša sagovornica, dr Ana Mitrović-Jovanović, načelnik preoperativnog odeljenja Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“, odgovorila nam je na najčešća pitanja vezana za ovu temu.

U kojim situacijama se preporučuje ova vrsta kontracepcije?

– Preporučuje se u slučaju nezaštićenog polnog odnosa – bez obzira na dan menstrualnog ciklusa, propusta u zaštiti tokom primene kontraceptivne metode koju par redovno koristi (pucanje ili spadanje kondoma, njegova neadekvatna upotreba), greške u metodi prekinutog snošaja ili određivanju plodnih dana, nepravilne upotrebe redovne oralne kontracepcije (propuštena kontraceptivna pilula)…

Da li pilulu za hitnu kontracepciju propisuje lekar, ili može da se kupi u apoteci?

– Pilula za hitnu kontracepciju koja se koristi do 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa – može da se kupi u apoteci, bez lekarskog recepta, uz objašnjenje farmaceuta ili zdravstvenog radnika o načinu primene. Njena efikasnost sprečavanja neželjene trudnoće je 81-90 odsto, ali je važno naglasiti da je direktno vezana za vreme – mora da se popije što ranije! Najdelotvornija je kada se popije u prvih 12 do 24 sata od rizičnog odnosa.

Na sledećoj stranici pročitajte više o neželjenim dejstvima ove pilule.