Hrana bogata vitaminom koji je telu potreban u ovo doba godine

Pexels

Ilustracija

Nije samo D vitamin onaj koji nam je neophodan kada dođe hladnije vreme.

Vitamin E je ključna hranljiva supstanca, jer pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja, jača imunitet i sprečava zgrušnjavanje krvi. Jedan je od esencijalnih vitamina koji su potrebni organizmu da bi normalno funkcionisao.

Rastvorljiv je u mastima, što znači da zahteva da se masti iz ishrane pravilno apsorbuju. Vitamin E se uglavnom skladišti u jetri, pre nego što krene u krvotok za „upotrebu“.

Nedostatak ovog vitamina se manifestuje kroz probleme s refleksima i kretanjem, kao i kroz lošu koordinacijuju i slabost u mišićima.

Uglavnom se javlja kao posledica nekog hroničnog stanja, a dešava se i da prevremeno rođena deca imaju nizak nivo ovog vitamina koji dovodi do anemije.

Zbog toga, potrebno je telo napuniti vitaminom E, a ovo su namirnice koje su bogate ovim nutrijentom.

Masline

Masline imaju dve glavne komponente koje pomažu u smanjenju bora i poboljšavaju zdravlje kože: vitamin E i oleinsku kiselinu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od kancera kože i preranog starenja.

Bilo da su sveže ili konzervirane u ulju, masline obezbeđuju dovoljnu količinu vitamina E. Preciznije, 100 g dnevno dovoljno je za 25 procenata preporučenog unosa.

Semenke

Ovde pre svega mislimo na suncokret, susam i bundevu, koji se takođe mogu uvrstiti u raznorazna jela. Semenke suncokreta prednjače, jer u svega 50 g dobijamo sve što nam treba.

Vitamin E u semenkama pomaže da se održi dobra cirkulacija krvi, a doprinosi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Samo jedna četvrtina šoljice semenki suncokreta nadoknadiće celodnevnu potrebu organizma za ovim  važnim vitaminom.

Orašasti plodovi

Među vodećim izvorima vitamina E su bademi. Samo šaka badema može zadovoljiti gotovo 30% dnevnih potreba za ovim vitaminom.

Možete ih kombinovati na različite načine, kao dodatak ovsenim kašama, sastojak kolača, ili kao zdravu grickalicu. Lešnici su takođe izuzetno bogat izvor vitamina E.

Biljna ulja

Pšenične klice sadrže impresivnu količinu vitamina E. Ulje pšeničnih klica je idealno za prelive salata ili dodavanje u smutije. Suncokretovo i maslinovo ulje takođe su odlični izvori, te se mogu koristiti u svakodnevnoj kulinariji.

Avokado

Iako voće generalno nije glavni izvor vitamina E, avokado se izdvaja kao izuzetak. Osim što je ukusan i kremast, avokado je bogat vitaminom E i može da se koristi u raznim jelima.

Riba i morski plodovi

Losos i skuša su odlični izvori vitamina E i esencijalnih masnih kiselina, što ih čini idealnim za zdravu ishranu.

Kupus

Ovo povrće ponekad porede sa govedinom, prema vrednostima gvožđa, kalcijuma i proteina. Takođe, visoko je na listi namirnica koje imaju antiupalno dejstvo.

Jedna šolja termički obrađenog kupusa znači da ste uneli čak 60 procenata vitamina E od potrebne dnevne količine.

Blitva

Slično spanaću, i blitva je sjajna po nutritivnim vrednostima. To je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina E, A, C i K, a ovo tamnozeleno lišće inače spada u red vrlo hranljivih sastojaka u ljudskoj ishrani.

Ona ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje. Ishrana sa visokim sadržajem antioksidanasa u blitvi može smanjiti šanse za razvoj određenih hroničnih bolesti.

Bilo da želite da smršate, ojačate kosti, poboljšate varenje ili sprečite anemiju, znate šta vam je činiti. Sto grama ovog zeleniša obezbeđuje 15 procenata preporučene dnevne količine vitamina E.

Brokoli

Nije tajna da ga deca ne vole, ali odraslima brokoli omogućava najbolji detoks. Dobar je za kožu, kosti, ali i kao izvor vitamina E, a 100 grama ovog zelenog povrća obezbeđuje 10 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina E.

Spanać

Većina nas seća se mornara Popaja i njegove super moći nakon što pojede ovo povrće. Ono je bogato kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, ali i vitaminom E.

Šolja obarenog spanaća donosi 20 procenata preporučenog dnevnog unosa. Naravno, postoje i ljubitelji svežeg oblika u salatama.

Papaja

Jedna egzotična namirnica, koja je takođe sjajna za varenje, kožu, odbrambeni sistem, a sadrži i antioksidanse.

Može se konzumirati u svežem obliku, ali i zamrznuti i upotrebiti za pripremu sokova i šejkova. Jedna voćka donosi 20 procenata dnevne doze vitamina E, u odnosu na ukupnu dnevnu preporuku, prenosi Zadovoljna.rs.

Read More