Jutarnja bomba

Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


Još jedna naporna sedmica je iza mene, i to bez slobodnog dana. Nedelja, koja obično ljudima služi za lenčarenje, odmor uz drage ljude i šetanje po kući u gaćama, bila je najhaotičnija. A jutros mi je telefon zazvonio već malo posle 8.

Šetnja sa psima po blatu, kiša hoće – neće, a meni se u glavi vrti samo slaninica. Nešto jako za početak dana ili će mi se dan završiti oko 17.

Pa otuda i ovaj nabildovan doručak. Juče je u grupi “Hrono recepti” Jelena proglasila kačamak za izazov. I eto ideje. Ovi izazovi su zabavni, ko ne voli da se takmiči. I da jede.

Pravila sam manju količinu, jer sam u poslednje vreme smanjila unos ugljenih hidrata ujutru, ali zato nisam štedela na dodacima.

Kacamak 1 s

Potrebno vam je:

  • Otprilike 2 decilitra vode
  • 3 kašike heljdinog brašna
  • Parče slanine (stavila sam oko 50 gr, vi možete koliko želite)
  • 1/2 manjeg luka
  • malo ljute paprike za dobar dan
  • 2 kašike kajmaka
  • Soli samo ako slanina nije mnogo slana

 

Prvo naseckajte slaninu, luk i papričicu. Stavite sve u tiganj da se propži. Ako slanina ima dovoljno masti, neće vam biti potrebno ništa od dodatne masnoće u tiganju.

Stavite vodu da provri, a onda polako ubacite brašno sve vreme muteći. Ne valja da se stvore ugrušci. Kada sve potrošite, pustite kačamak da se malo krčka. Ali ne zaboravite da mešate i dalje.

Kada kačamak bude gotov, dodajte proprženu smesu i sve promešajte. Ako nije slano, dodajte prstohvat morske soli. u smesu umešajte jednu manju kašiku kajmaka, pa preko njega stavite još jednu.

Kacamak 5 s

Pošto nisam u restrikciji već dugo, ja jedem jaja i mlečne proizvode. Pa sam jutros ispekla i pet jaja. Ali ne kokošijih, to ni rvač verovatno zajedno sa kačamkom ne bi mogao da pojede, već prepeličijih. Ona su mala, tanana.

Kacamak 3 s

Nekada su bila luksuz, nije ih bilo lako naći i nisu bila jeftina. Danas ih ima na svim pijacama i i većim marketima. I nisu skupa, posebno ne na pijaci.

Kacamak 4 s

U tiganj sam stavila malo putera i ubacila jaja. Vodite računa da ih ne upropastite. Ona su mala, ali im je opna jako tvrda, pa se često desi da se žumance razlijei pre nego što stigne do masnoće.

Ovaj doručak je bio prava kalorijska bomba. Ali mi je bio potreban.

Eto, ja sam svoje baterije napunila. Nadam se. Jer posla ima preko glave.

(Visited 1 times, 1 visits today)