Hrana koja izaziva fizičku zavisnost

Ko god je pokušavao da se odvikne od kafe zna da kofein izaziva fizičku zavisnost a mnogi to tvrde i za čokoladu, ali istraživač Neal Barnard, M.D u svojoj knjizi tvrdi da i druge vrste namirnica izazivaju naviku. Sirevi, razne vrste mesa i šećer prilikom razlaganja tokom procesa varenja oslobađaju supstancu sličnu opijatima koja nas potstiče da ovakve namirnice često uvršćujemo u naš jelovnik. U knjizi Prekinite zavisnički odnos prema hrani je takođe opisano kako industrija hrane eksploatiše naše prirodne potrebe za hranom i gura nas da sve više koristimo nezdravu hranu.

Nije u pitanju proždrljivost, slaba volja ili oralni tip ličnosti koji su uzroci zavisnosti od neke vrste namirnica, u pitanju je biohemijska reakcija koja se odigrava u našem telu koja izaziva osećaj da ne možemo da živimo bez dnevne porcije mesa, sira ili šećera.

Sirevi naprimer sadrže visok nivo kazeina – proteina koji se tokom varenja razlaže između ostalog i na sastojke slične morfijumu nazvane kozmorfini. Ovakvi sastojci u hrani se smatraju odgovornim za vezanost između majke i bebe tokom dojenja ili zavisnost pojedinca od frižidera.

Kada se konzumiraju namirnice iz grupe koja izaziva zavisnost, fenomen osećaja gladi se pretvara u osećanja. Kao kod zavisnosti od droge ako pokušamo da smanjimo ili izbacimo tu namirnicu iz jelovnika pojavljuju se i fizički i psihički znaci nedostatka kao što su drhtanje, grčevi u stomaku, depresija, osećaj griže savesti koja vodi ka zlostavljanju i sebe i drugih.

Dr. Barnard je razvio tronedeljnu dietu koja pomaže da se odvikne od ove hrane, dijeta je kombinovana sa fizičkim vežbama što pomaže da se postigne balans šećera u krvi i hormona koji komtrolišu osećaj gladi, što sve zajedno doprinosi da kontrolišemo osećaj gladi, raznovrsno i zdavo se hranimo.