Hroničan umor: Prvi znak anemije

Foto: Profimedia

Ako ste iscrpljeni, bledi, brzo se zamarate, lako ostajete bez vazduha i osećate opštu slabost, trebalo bi da proverite nivo gvožđa u krvi. Snižena vrednost hematokrita ukazuje na manjak crvenih krvnih zrnaca ili njihovu brzu razgradnju, a drugi znak malokrvnosti je nivo hemoglobina, pišu Večernje novosti, 19. maja 2014. godine.

Problem sa nedostatkom gvožđa češće imaju žene nego muškarci. Žene od 19 do 50 godina trebalo bi dnevno da unesu 18 miligrama gvožđa, a tokom trudnoće 27 miligrama. U periodu dojenja preporučuje se samo devet miligrama dnevno, a nakon 50. rođendana potrebno je osam miligrama dnevno. Ova količina može da se obezbedi porcijom sočiva, mesa ili koštunjavog voća. Spanać je poznati izvor gvožđa, kao i kelj, brokoli, špargle. Pasulj, grašak i sočivo obezbeđuju između četiri i sedam, a jedna šolja kuvane soje ima devet miligrama gvožđa. Smeđi pirinač, zob, proso i pšenica imaju značajne količine, tako da doručkom koji sadrži žitarice od celog zrna može da se obezbedi 100 odsto preporučene dnevne vrednosti. Ukoliko se posle jela popije čaša soka od narandže, apsorbovaće se veliki procenat gvožđa.

Međutim, ako se ne vodi računa o načinu ishrane i ne uzima dovoljno namirnica koje su bogate gvožđem, organizam šalje signale da mu ovaj važan element nedostaje. Na prvom mestu nedostatak gvožđa povezan je sa netolerancijom na naprezanje, i dovodi do pojačanog zamora.

Gubitak koncentracije

Gvožđe uzima kiseonik iz pluća i transportuje ga do organa, kojima je neophodan da bi mogli da funkcionišu. Srce i mozak su najvažniji veliki potrošači, a kada ga nema dovoljno u mozgu osećamo se iscrpljeno i gubimo koncentraciju.

Bledilo

Hemoglobin krvi daje crvenu boju i zbog toga je koža ružičasta. Nizak nivo ovog proteina može da izazove bledilo.

Jezik

Nizak nivo gvožđa utiče i na smanjenje mioglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji održava zdravlje mišića, pa i onih u jeziku. To je razlog zbog čega se usled manjka gvožđa u nekim slučajevima javlja bol u jeziku ili on postaje neobično gladak.

Menstruacije

Tokom ciklusa žene gube previše krvi, a zamene samo polovinu potrošene. Menstruacije su bolne. Kada se javi ovaj problem treba unositi više gvožđa.

Glavobolja

Nedovoljan dotok kiseonika u mozak može da dovede do otoka moždanih arterija što može da bude uzrok za nastanak glavobolja.

Nedostatak vazduha

Bez obzira koliko duboko dišete, ako je nivo kiseonika u krvi nizak, prevladavaće osećaj da nemate dovoljno vazduha.

Lupanje srca

Ukoliko deficit gvožđa dugo traje može da se javi i lupanje srca kao i drugi problemi u radu srca. Zato je važno da se ovaj nedostatak reši što pre, kako bi srce moglo normalno da radi.

Opadanje kose

Normalno je da se tokom dana izgubi do 100 dlaka kose. Ali, kada nedostatak gvožđa preraste u anemiju, opadanje kose može da se intenzivira. Do ovog dolazi jer se kiseonik šalje gde je najneophodniji, u srce i mozak, kako bi se održale vitalne funkcije.

Sindrom nemirnih nogu

Oko 15 odsto ljudi koji imaju ovaj sindrom imaju i nedostatak gvožđa. Što je gvožđa manje, simptomi su izraženiji.

Trudnoća

Bebama je potrebno gvožđe i uzimaju ga iz majčinih zaliha. Zbog toga se u trudnoći preporučuje povećan unos ovog elementa, naročito ako se očekuju blizanci ili trojke. Osim toga, neke žene tokom porođaja gube veliku količinu krvi, što dodatno smanjuje količinu gvožđa.