Hrskave mini palačinke

Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


Izgleda da zima dolazi. Napolju je sve sivlje i sve hladnije. Ja sam dete jeseni pa meni ovo vreme ne smeta, osećam se baš kao kod kuće. Ali sa dolaskom hladnijeg vremena volim jače da jedem. Ne više, već malo jače.

Dolazi vreme gulaša, sarmi, podvarka, kolenice i butkice. Pa sam u skladu sa promenom vremena i apetita obilazila deo pijace sa suhomesnatim. Nemam nikog na selu pa ne mogu da uzimam provereno meso od bake i deke. Najbliže domaćem nađem na pijaci. Tako sam ovog vikenda pazarila jednu finu patku, mislim da će pasti sa nekim kiselim kupusom, i kobasicu. Njih baš retko jedem jer nikad ne možeš da budeš siguran šta je unutra, ali je čikica na pijaci obećavao. Pa nek ide život!

Uz začinjenu kobasicu spremila sam dva jaja i sipala malo domaće ljutenice. Ona je sigurno domaća jer je moja tetka pravi svake godine i najbolja je. A uz sve to spremila sam i mini palačinke. Male i hrskave.

Hrskave palacinke 2 s

Potrebno vam je:

  • 3 kašike heljdinog brašna
  • 1 decilitar kisele vode
  • prstohvat morske soli
  • prstohvat sode bikarbone (može i ne mora)

U činiji pomešate heljdino brašno, so i sodu. Zatim dodate kiselu vodu. Ukoliko ostavljate smesu preko noći, sodu dodajte ujutru. Čak ne bi bilo loše da polovinu vode dodate ujutru. Zbog dodadtnih mehurića.

U veći tiganj sam stavila kašičicu masti i kašičicu putera (da lepše zamiriše). Kada se masnoća istopila, smanjila sam temperaturu, na mom šporetu na šesticu. U jedan deo sam razbila jaja, a u drugi stavljala smesu za palačinkice. Mogle su da stanu po tri. I one su sebrže pekle od jaja tako da sam ih sve izokretala i izmenjala dok su jaja bila gotova. Stavljala sam po jednu kašiku smese za svaku palačinku. Hrskavost će dobiti od masnoće u tiganju.

Palačinkice sam pravila samo za sebe i od ove količine dobila sam sedam hrskavih mini palačinki. Ukoliko više vas doručkuje proporcionalno povećajte mere.