Hrvatska ima gorući problem zbog kojeg najviše pate djeca: Ljudi ostaju bez rješenja

Autor: F.F

U Hrvatskoj postoji kronični nedostatak logopeda, s jednim logopedskim stručnjakom na 6500 stanovnika. Problem se posebno ističe u ranim fazama dijagnostike i terapije, gdje postoji velika lista čekanja. Na primjer, u Poliklinici Suvag samo za ranu terapiju, koja uključuje logopedske i psihološke procjene, trenutno je na listi čekanja oko 150 djece, s prihvatom narudžbi tek od sredine travnja, prenosi HRT.

Mnogi roditelji suočavaju se s dugim čekanjem na dijagnostičke preglede i terapiju, što može značajno otežati pravovremeno pružanje potrebne podrške djeci. Trenutni sustav ima niz izazova, uključujući i nedostatak logopeda u manjim sredinama, čime se otežava pristup stručnjacima.

Foto: Pexels

Gorući problem

Iako se neki roditelji okreću privatnim stručnjacima, i kod njih se također primjećuju značajna čekanja na pružanje usluga. Postavlja se pitanje kako riješiti ovaj gorući problem u sustavu ranog prepoznavanja i terapije za djecu koja trebaju logopedsku podršku.

Ovo piće sve je popularnije, a stručnjaci upozoravaju: ‘Nije zdravo kako svi misle’

Planirani zakon o logopedskoj djelatnosti i zaposlenje stručnjaka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti može predstavljati korak prema rješavanju problema, omogućujući ugovaranje logopeda na primarnoj razini zdravstvene zaštite, posebice u domovima zdravlja.

Očekuje se da će ugovaranje biti omogućeno u drugoj polovici 2024. godine, nakon donošenja zakona o logopedskoj djelatnosti. Potreba za logopedima u zdravstvu ukazuje na važnost daljnjeg ulaganja u edukaciju i podršku u ovoj struci kako bi se smanjile liste čekanja i osigurala pravodobna intervencija za djecu koja to trebaju.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More