Ima načina! POBEDITE bubuljice na bradi!

Da li i Vi imate bubuljice na bradi kojih ne znate kako da se otarasite? Evo šta je zapravo njihov uzrok i šta je pouzdano rešenje za ovaj problem.

Bubuljice su noćna mora! Posebno kada se nalaze na bradi. Ipak,  imamo dobre vesti za vas. Kroz jednostavna uputstva koja slede možete se zauvek rešiti bubuljica na bradi. U nastavku teksta pročitajte kako ih na najbezbedniji način možete ukloniti.

Uzrok bubuljica na bradi

Različiti tipovi kože zahtevaju različitu negu. Postoji pet osnovnih tipova kože: normalna, suva, masna, kombinovana i osetljiva koža. Tip kože određuje genetika. Stanje naše kože može, međutim, dosta varirati u odnosu na razne unutrašnje i spoljašne faktore kojima je podvrgnuta.

akne na bradi

Smatra se da geni mogu uticati pojavu akni i bubuljica na u predelu brade. Stoga, ako su vam oba roditelja imala akne, postoji veća šansa da ćete ih imati i vi.

Nedavna dermatološka  istraživanja pokazala su da žene imaju češće i veće probleme sa pojavom akni, mitisera i drugih promena na koži brade u odnosu na muškarce u kasnijim godinama.  Brojni su faktori koji mogu uticati na stvaranje akni u predelu brade kod žena.

Evo nekih.

Hormonski disbalans

Istraživanja pokazuju da hormoni igraju ključnu ulogu u stvaranju akni.

 • U pubertetskom periodu lojne žlezde luče više sebuma nego što je koži neophodno i tada nastaju pubertetske bubuljice.
 • Menopauza znači velike promene u ženskom telu. Hormonski balans se menja zbog čega nike retkost da vam se pojave bubuljice na bradi. Mogu vam se pojaviti promene poput prekomernog lučenja sebuma, infekcije na koži postaju češće. Možete očekivati i iritiranost, kao i pucanje kože, zbog čega je moguća bakterijska upala, naročito na bradi. Kako bi se sprečile ove pojave neophodno je pravilno čišćenje i negovanje lica.
 • Trudnoća menja hormonski status u organizmu, pa neke žene mogu da iskuse bubuljice u predelu brade tokom ovog perioda.

 • Stres može biti prava noćna mora za vašu kožu. Kada ste konstantno nezadovoljni i neraspoloženi javlja se promena u funkcionisanju organizma. Naš metabolizam se menja i javljaju se problemi sa usvajanjem hranljivih materija, ali i depresija i drugi poremećaji. Zbog navedenih uslova svaki delić našeg tela pati, a gde bi se to izrazilo nego na koži? Emocije i koža lica su dokazano povezani i bubuljice od stresa nisu ništa novo. Kada ste nervozni aktiviraju se hormoni stresa, dolazi do proizvodnje insulina i endorfina. Tu su i uzročnici upalnih procesa na koži (citokini). Kombinacija svih njih utiče na pojačan rad naših lojnih žlezda zbog čega dolazi do javljanja akni i bubuljica. Među pogođene predele na licu spada i brada, gde se akne prve i javljaju.
 • Kontraceptivne pilule – One su napravljene kako bi sprečile začeće, međutim pilule za kontracepciju su prava hormonska bomba. One mogu očistiti naše lice, ali pogrešna kombinacija hormona može učini više štete nego koristi. Kada ih koristite trebalo bi da imate čisto lice, zar ne? Ako vam odgovara nivo hormona u njima trebalo bi da je tako, ako se radi o previsokoj ili pogrešnoj hormonskoj kombinaciji u ovim tabletama možete dobiti bubuljice na bradi i ostatku lica. Kako bi se ovakve stvari sprečile obično se rade analize pre nego što vam lekar da ovaj lek. Uzimanjem kontraceptivnih pilula može doći do većeg mašćenja kože, što dovodi do zapušenih pora i akni na licu.
 • Policistični jajnici – Sindrom policističnih jajnika može biti uzrok zašto vam se javljaju hormonske bubuljice. Ovaj poremećaj nastaje zbog viška androgenih hormona. Pod njihovim uticajem dolazi do pojave bubuljica na raznim predelima na telu, a najčešće i na bradi. Ovo se dešava jer dolazi do uvećanja lojnih žlezda. One postaju preterano aktivne i uzrokuju pojačano mašćenje kože. Predeo oko pora se lako zapuši i inficira, što je preduslov za nastanak akni i bubuljica.

Koža koja je sklona pojavama akni, crvenila i mitisera na bradi, predstavlja veliki napor za sve one koji pate od tih problema. Više od pedeset procenata stanovništva starosti  od 15-35 godina ima problem sa aknama u predelu brade.

Moja prijateljica Ksenija je bila jedna od njih. Njeno lice je bilo preplavljeno aknama, i to ne samo na bradi. Zapanjim se svaki put kad je vidim. Lice joj je sada besprekorno čisto, a tako je jednostavno rešila svoj problem – prirodnim putem. Ono što je njoj pomoglo da opet ima čisto lice, može pomoći i vama. Saznajte šta je to  u njenoj ličnoj priči na ovom linku:  https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Osim hormona, uzrok bubuljica na bradim mogu biti i :

Loša ishrana

Pre svega akne na bradi bi mogle biti pokazatelj Vaše nezdrave ishrane. Hrana koja je bogata mastima i šećerima loše utiče na čitav vaš organizam. Ali kakve veze imaju bubuljce na bradi i loše navike u ishrani?  Odgovor bi mogao da vas iznenadi.

Nastanak akni na bradi povezan je sa smetnjama u tankom crevu koje se dešavaju usled nezdrave hrane. Shvatite ovo ozbiljno i pogledajte kako treba da izgleda ishrana protiv bubuljica.

Međutim i spoljašnji uticaj hrane može se ogledati na koži pa se mogu javiti sitne bubuljice oko usta. 

Make up

Šminka služi našem ulepšavanju. Međutim šminka koja sadrži dosta ulja, može zapušiti Vaše pore što može dovesti do stvaranja akni na bradi. Preporuka dermatologa je da pažljivo čitate sadržaj šminke koju kupujete, birajući šminku na bazi vode ,a ne ulja.

Evo kako ukloniti bubuljice od šminke!

Preparati za ličnu higijenu

Mit koji prati osobe koje imaju akne na bradi kaže da te osobe ne vode dovoljno računa o svojoj ličnoj higijeni. Naprotiv, preterano čišćenje lica preparatima koji ne prijaju našoj koži može napraviti još veći problem i iziritirati već posotjeće bubuljice na bradi. Zato je neophodno posvetiti se potpuno prirodnim preparatima koji će poboljšati izgled vaše kože a ujedno biće korisni u vašoj svakodnevnoj rutini održavanja higijene.

Prekomerno dodirivanje lica

Navika da pipamo lice, podlaktimo se i slično može da uzrokuje uporne bubuljice na bradi. Rukama dodirujemo razne nečiste stvari i dovoljno da vam je lice malo osetljivije – buknuće. Da ne pričamo o tome da mnogi čačkaju lice i onda problemu nema kraja, pogotovo ako imate masnu kožu lica. Tako nastaju mehaničke akne.

Akne u ovom predelu mogu se pojaviti u različitim oblicima.

Potkožne bubuljice na bradi

Veliki procenat žena i muškaraca ima problema sa potkožnim bubuljicama u predelu brade.  One predstavljaju zapravo upalne procese unutar kože koji se na površini kože vide kao crvena ispupčenja. Potkožne bubuljice mogu biti izuzetno bolne i neprijatne i zato je neophodno više pažnje i nege posvetiti ovom tipu akni. U težim slučajevima, mogu se javiti i cistične akne.

Kao glavni krivici navode se hormoni.   Nivo androgenih hormona se naglo povećava  u tinejdžerskom periodu, što dovodi do začepljenja pora i nastanku upalnih procesa koji dovode do pojave potkožnih bubuljica. Kod žena, hormonske promene u vreme menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze mogu uzrokovati pojavu potkožnih akni na bradi.

Upaljene bubuljice na bradi

Muči vas bubuljica na bradi koja je otekla, crvena i bolna? Navedeni simptomi ukazuju da imate posla sa upaljenom bubuljicom. One mogu biti nezgodne jer upadljive i zbog upalnog procesa mogu trajati jako dugo.

Ako su nastale zbog infekcije bakterijama onda imate bakterijske akne. One nastaju jer je došlo do zapušenosti pora zbog gomilanja masnoće i mrtvih ćelija. Taj predeo kože se upalio i došlo je do bubuljica. Mogu biti gnojave, cistične, komedogene. Nemojte ih cediti! Možda deluje kao dobra ideja, ali ceđenje ovih bubuljica na bradi dovešće do toga da će agonija trajati još duže. Lek za ovo najčešće je neki antibiotik za bubuljice.

Mitiseri na bradi

Mitiseri se često stvaraju na području brade. Svi znamo koliko se teško uklanjaju. Oni nastaju usled skupljanja prljavštine i sebuma na području pora. Usled oksidacije mogu promeniti boju (tada postaju taminje nijanse). Ako ih ne uklanjamo može doći do proširenja pora ili pojave bubuljica i akni.

Mitiseri nastaju jer:

 1. Ne čistimo lice
 2. Imamo previše masnu kožu
 3. Nismo uklonili šminku

Ne brinite, niste osuđene na život sa njima. Možete sprečiti nastanak mitisera uz redovne pilinge, gelove za čišćenje lica i redovno uklanjanje šminke.

Bubuljice na bradi posle brijanja kod muškaraca

Brijanje je normalan proces sređivanja, međutim mnogim muškarcima smeta. Kada uklanjaju dlake sa brade dolazi do osećaja iritacije, pečenja, a često i bubuljica. Akne posle brijanja nastaju jer se žiletom iritira koža, ali mogu nastati i zbog uraslih dlaka. Kako bi sprečili njihovu pojavu može se upotrebiti:

 1. Stavljanje hladnih obloga na obrijan predeo (ovo bi trebalo primenjivati naročito ako se jave kvržice nakon brijanja).
 2. Primenja losiona ili krema za hidrataciju
 3. Upotreba antiupalnih krema – Koriste se kako bi se sprečila pojava infekcija i pojave bubuljica.
 4. Korišćenje afteršejva – on može dezinfikovati orbijano i iritirano područje.

Nudimo vam rešenje za potkožne bubuljice

Pravilna higijena lica je osnovni način kako se rešiti bubuljica na bradi.

krema za bubuljice na bradi

Ona podrazumeva sledeće:

Jutarnje umivanje mlakom vodom

Mlaka voda opušta naše pore na licu, time se stimuliše oslobađanje nečistoće i toksina sa našeg lica.  Jutarnjim umivanjem mlakom vodom stimulišemo širenje pora i time umanjujemo šansu za nastanak potkožnih bubuljica.

Piling lica

Zahvaljujući pilingu za lice, kožu možemo dubinski očistiti od nečistoća i mrtvih ćelija. Pilingom možemo smanjiti pojavu potkožnih bubuljica i momentalno osvežiti lice.Ne preporucuje se da ga radite vise od dva puta nedeljno. Budite pažljivi sa izborom pilinga za Vaš tip kože.

Gel protiv bubuljica

Dobar gel protiv bubuljica lako će se apsorbovati pod kožu. Da bi bio efikasan, idealno je da bude prirodan i da ima aktivne sastojke koji se uspešno bore protiv bubuljica na bradi.

Losion protiv bubuljica

Jedan od načina na koji možete ukloniti bubuljice jeste primena losiona. Ovi preparati su lagani, lako se nanose i često imaju antiupalno i dezinfekcijsko dejstvo. Sastojci poput ekstrakata biljaka (pikngenol,  ulje čajevca, aloe vera, ulje pamuka, hamamelis) mogu uticati i na normalizovanje rada lojnih žlezda ili čisti pore. U losionima protiv bubuljica možemo naći i sastojke poput alantoina, salicilne kiseline,ulja čajevca. Ipak, najbolje je da nađete nešto što možete koristiti na regularnoj bazi.

Naš predlog: Aknolin set protiv bubuljica koji se može naručiti na ovom linku: www.ovotaris.com/aknolin.html

Losion protiv bubuljica može delovati na njihovo isušivanje, čisti pore, sužava ih ili smanjuje upalu. Gel deluje protivupalno i ubrzava zarastanje.  Iskustva su sjajna!

resenje za bubuljice na bradi

A evo i zanimljivih činjenica vezanih za ovu pojavu…

Mapa lica: Šta bubuljice na bradi govore o vašem zdravlju?

Verovali ili ne, mesto na kome se javljaju bubuljice govori mnogo.

Kineska tradicionalna medicina, oslanja se na tvrdnju da poremećaji i toksini u određenom organu ili žlezdi mogu dovesti do stvaranja akni, bubuljica i drugih promena na koži.

Mapiranjem lica možemo da uočimo mnogo više stvari nego što smatramo da je moguće.

Ova teorija ukazuje da u zavisnosti u kom predelu tela imamo promene na koži, možemo ustanoviti neke dublje zdravstvene probleme koje imamo. Svaka promena na određenom delu lica ili tela, povezana je sa nekim organom,  kome treba više pažnje.

Poznavajući  pravila kineske medicine analize tela, možemo biti lični Šerlok Holms u detektovanju  zdravstvenih promena i problema. Međutim, ovaj vid analize ne može zameniti redovnu posetu lekaru ili dermatologu.

Na bradi bubuljice, prema ovoj mapi lica, znak su ginekoloških smetnji ili hormonskih problema.

Ima leka za hormonske bubuljice na bradi

Kako ih se rešiti?

Taj predeo brade je pod uticajem  hormona  estrogena koji su u disbalansu u vreme menstrualnog ciklusa, periodu trudnoće i menopauze. Usled pada estrogena, hormoni luče veću količinu prirodnih ulja i time mogu zapušiti pore u predelu brade. Koža postaje osetljiva  sklona infekcijama i prodoru bakterija.

Antibiotici mogu trenutno pomoći u saniranju bubuljica ali oni nisu trajno rešenje…

Kombinovana terapija je najbolja u borbi sa dosadnim bubuljicama i ona podrazumeva sledeće:

Hormonska terapija

Hormonska terapija uključuje kontraceptivne pilule, koje mogu regulisati rad hormona. Ovo, pod uslovom da su oni uzrok problema. Kod sindroma tzv. policističnih jajnika povišeni su muški hormoni gde dolazi do povećanog lučenja sebuma i stvaraju se akne najčešće uzduž vilice, na bradi, vratu i ledjima. Korišćenjem odgovarajuće terapije, koju će Vam prepisati Vaš lekar, uspećete da prevazićete nastanak akni na bradi.

Zdrav život

Kada se govori o zdravom načinu života, uvek se spominje redovna, kontrolisana i zdrava ishrana puna vitamina i minerala koji su neophodni za pravilan rad našeg organizma. Redovno vežbanje i rekreacija dovode do bržeg izbacivanja štetnih toksina iz organizma a time se naše telo brže regenireše, jača  i bori protiv različitih vrsta bakterija iz spoljašnje sredine. Potrebno je zaobići i loše navike poput konzumiranja cigareta, alkohola i velike količine lekova. Poznato je da cigarete sadrže ogroman broj toksičnih materija koje utiču na izgled naše kože,kose, noktiju ali i vitalnosti i zdravlja. Da, možete dobiti akne od cigareta.

Čaša vina vam nikada neće škoditi ali kada govorimo o većoj količini unosa alkohola,  to ne bi trebalo da praktikuje, jer je evidentno da će ostaviti traga na Vaš izgled i lepotu.

Redovna higijena lica

Zdravoj i negovanoj koži potrebno je  temeljno i redovno čišćenje. Pored brojnih preparata za različite tipove kože, uvek možete izabrati onaj koji po svojim sastojcima najviše odgovara vašem tipu kože. Pilinzi za lice, različite prirodne maske ukloniće sa vašeg lica mrtve ćelije i dati vašoj koži prirodan sjaj i svežinu.

Napravi sama efikasan lek protiv akni na bradi od namirnica iz svog doma…

Bubuljice su uobičajeni i dosadni problemi kože brade.Opšte je poznato, da namirnice koje imamo u svome domu, mogu da nam pomognu u borbi protiv nesavršenosti kože. Kao zamena za skupe preparate možete za kratko vreme da očistite, hidrirate lice, i da vam se upalni proces smiri i vrlo brzo nestane.

Što se tiče regije oko brade najbolje je koristiti sledeće namirnice:

Med – predstavlja prirodni antioksidant, sprečava stvaranje bakterija i mašćenje kože. Hidrira kožu i daje joj mekoću i sjaj. Nanesite na čisto lice med, ostavite da deluje 5-10 mi i isperite toplom vodom.

Limun – možete utrljati krišku limuna na kritična mesta na licu. Limunska kiselina će očistiti pore od bakterija i nečistoća.

Soda bikarbona – najbolje čisti kožu od mrtvih ćelija, deluje antiseptički, sprečava prodor bakterija.

Paradajz – verovali ili ne paradajz, pomaže protiv bubuljica na bradi, isecite paradajz na kriške i masirajte bradu, nakon određenog vremena bubuljice će se povući.

Imajte na umu da su preparati protiv bubuljica ipak sa razlogom smišljeni, testirani i formulisani tako da iz prirodnih sastojaka izvuku maksimum koji vi kod kuće ne možete dobiti pravljenjem maski.

Iskustva žena sa bubuljicama na bradi

Mnoge žene u različitim dobima, ne znaju kako da pobede pojavu bubuljica na bradi. Većina njih ima male tajne prekrivanja akni. Svakako da težnja svih  jeste da se jednom zauvek oslobodimo dosadnih akni koje utiču na naš izgled i raspoloženje.

Iskustva devojaka koje su imale probem sa aknama na bradi, pokazuje da izbacivanje štetnih namirnica iz ishrane, kao što su začini, teška hrana za varenje, slatkiši i gazirani sokovi mogu doprineti smanjenu upalnih procesa na bradi. Redovno vežbanje, dosta tečnosti i balansirana ishrana dovode do smanjenja i potpunog nestanka akni na bradi.

Pored zdravog načina života, iskustvo je pokazalo da redovnim pregledima možete utvrditi i pravilan rad hormona čime bi sprečili nastanak akni. Iskustva devojaka koje su nakon lekarskog pregleda utvrdile nepravilan rad hormona govore da terapijom može da se izleči disbalans hormona i očisti brada od bubuljica.  Stoga preporučuje se svim ženama redovan lekarski pregled!

Nadamo se da ste sada malo bolje upoznali ove dosadne akne. Pošto je tako, ostaje vam samo da se konačno obračunate sa njima.

Izvori:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325971  https://ro.co/health-guide/chin-acne/  https://www.prevention.com/beauty/skin-care/a39113278/how-to-get-rid-of-chin-acne/  https://www.medicinenet.com/why_am_i_getting_pimples_on_my_chin/article.htm

Read More