Imam 30 godina i devica sam – i to je potpuno OK!

Kristen Clineburg je devojka iz Pensilvanije koja voli putovanja, folk muziku i sve što ima veze sa Velikom Britanijom. Nedavno je dobila diplomu mastera za proučavanje urbanih umetnosti na Univerzitetu Estern.

Voli da čita priče o moćnim ženama, priče koje nose pozitivnu sliku o sebi, o ljudima koji su drugačiji i koji prave neke bitne promene u društvu i koji inspirišu druge. Ali ona ima jednu, za današnje vreme pomalo čudnu osobinu – devica je. Pogledajte kako se ona svakodnevno ponosno nosi da ovim teretom i šta kaže o svojoj situaciji, za koju je donedavno mislila da je nešto sramotno

Za nekoliko meseci ću napuniti 30 godina. I nikada ne biste pogodili, ali ja sam i dalje devica! Tako je: još uvek nisam imala seks. Da li se ili bi možda trebalo da se osećam loše zbog ovoga? Mislim da ne. Ako ste i vi i dalje device, bez obzira u kojoj ste dobi, ni vi ne bi trebalo da imate problema sa tim. A evo i zašto.

Najpre, devica sam po sopstvenom izboru. Htela sam da budem sigurna da će osoba sa kojom prvi put to budem uradila biti neko sa kim sam ostvarila duboku povezanost i sa kim ću provesti neko vreme u vezi. Ali ništa od toga do sada nisam iskusila. Naravno da sam izlazila i išla na sastanke, ali nikada nisam uspostavila dublju konekciju sa bilo kim.

Nedavno sam pokušala i sa pronalaženjem momaka na internet sajtovima za upoznavanje. Pošto sam srela jednog momka na nekom od sajtova, odlučili smo se za telefonski razgovor. Kada smo pričali o našim prošlim vezama, iskreno sam mu rekla da nisam tip devojke koja tek tako može spavati sa dečkom. (Ako vi spadate u drugu kategoriju, to je naravno sasvim u redu. Nema ništa loše u tome, ali jednostavno to nije za mene). On je na ovo odgovorio: “U redu je to, sve dok nisi neka 40-ogodišnja devica. Tada sam se samo nasmejala tome, ali što sam više razmišljala o tom komentaru, sve me je više pogađao.

Kada ste žena, postoje situacije u kojima jednostavno ne možete da pobedite. Ako nemate seksualni život u mladosti, smatraju vas uštogljenom. I ljudi su obično šokirani ako im spomenete svoje seksualno neiskustvo. Sa druge strane, kada devoka ima zavidni broj partnera i veće iskustvo u seksu, na nju se odmah gleda sa nipodaštavanjem i naziva se pogrdnim i uvredljivim imenima.

Bez obzira na kojoj se krajnosti nalazite, uvek ćete misliti loše o sebi i da je ono što radite pogrešno. Ovo jednostavno mora da prestane. Vaš odnos prema seksu je vaša lična stvar i nešto što vi sami kontrolišete. Trebalo bi da vam donosi radost, a ne da ste pod pritiskom imali ili nemali seks. Vaše telo je samo vaše i samo vi možete da odlučite šta ćete i kada raditi sa njim.

Bilo sa stupite u seksualne odnose sa 18, 21, 30 ili kasnije, najvažnija stvar o kojoj morate voditi računa je da znate da ste potpuno spremni na taj čin, kao i da je odluka potpuno na vama. Naravno, kada razgovaram sa momkom kog sam upoznala preko interneta, negde u svojoj podsvesti se pitam kada će se taj moj problem spomenuti. Tokom svojih dvadesetih sam često razmišljala o toj stvari i neretko bila posramljena zbog toga.

Sada tek shvatam da nisam trebala. Svačiji život ide drugačijim tokom, a ovo je moj. Kada bude suđeno, desiće se. I u tome nema ničeg lošeg.