Infekcija mokraćnih puteva kandidom

Infekcija mokraćnih puteva kandidom je česta. Lečenje antibiotikom “na svoju ruku” ne samo da je neefikasno, već pogoduje još većem razmnožavanju ove uporne i otporne gljivice.

 

Candida albicans je normalni stanovnik čovekove kože i creva. Sluzokoža mokraćnih puteva ima svoje zaštitne mehanizme, koji je brane od infekcija. U nekom trenutku zbog poremećaja imuniloške ravnoteža ili iz drugih razloga kandida počinje prekomerno da se razmnožava. Kandidijaza je gotovo uvek autoinfekcija tj. gljivoce ne dolaze spolja, već potiču iz bolesnikovog organizma.

 

Uzrok


Najčešći uzrok infekcije kandidom je šećerna bolest. Povišen nivo glukoze u krvi čini dijabetičare neotpornim na infekcije. Puno šećera u krvi i telesnim tečnostima pogoduje razmnožavanju gljivica. Često korišćenje antibiotika remeti normalnu bakterijsku floru i pogoduje razmnožavanju kandide. Razmnožavanju gljivica pogoduje i trajno nošenje katetera, kao i korišćenje kortikosteroidnih lekova.

 

Preventiva


Kada dijabetičari normalizuju nivo glukoze u krvi njihova otpornist na gljivice je ista kao kod zdravih ljudi. Za prevenciju bolesti je važno izbegavanje nekritične upotrebe antibiotika širokog spektra, sniženje doze kortikosterida i skraćenje vremena primene ako je moguće i uklanjanje katetera. Ako kateter mora da se nosi stavlja se trolumeski tako da je moguće da se preko njega povremeno ispira bešika amfotericinom ili nistatinom.

 

Terapija


Ako preventivnim merama nije moguće sprečiti pojavu infekcije kandidom sprovodi se sistemsko lečenje antimikoticima (piju se lekovi protiv gljivica). U upotrebi je Flukonazol (200-400mg dnevno 10-14 dana), koji je efikasan kod infekcije koju izaziva Candida albicans i candida tropical, dok su candida kruzei i candida glabrata otporne na ovaj lek. Ako ne dođe do izlečenja flukonazolom primenjuje se amfotericin plus flucitozin.