Ishrana bogata masnoćama pomaže u oporavku posle operacije

Doza masnoća u ishrani može da pogoduje trilionima korisnih bakterija u crevima koje mogu da smanje komplikacije posle operacije.

Eksperiment je za sada rađen samo na pacovima. Dokazano je da masnoće iz hrane stavljaju u akciju hormone koje drže zapaljenje creva u kontroli, štiteći bakterije creva.

Buurman i kolege su u istraživanju koje je prethodilo otkrili da se pacovi hranjeni masnoćma brže oporavljaju od operacija. Novo istraživanje je pokrenuto da bi se otkrilo kako masnoće utiču na brži oporavak. Otkrili su da masnoće stimulišu hormonima izazvanu produkciju acetilholina, koji je vezan za imune ćelije koje smiruju zapaljenje. Da bi dokazali vezu tretirali su jrdan broj miševa sa molekulima koji blokiraju akciju acetilholina i otkrili da masnoće nisu bile u stanju da smanje zapaljenje.

Rutinski pacijenti pre operacije moraju da se uzdržavaju od hrane kako bi se sprečila mučnina tokom anesteije, ali Wim Buurman sa univerziteta u Holandiji, koji je vodio istraživanje, tvrdi da izgladnjivanje može da liši pacijenta zaštitnih masnoća što povećava opasnost od mogućih komplikacija. Postoji jak trend u svetu hirurgije da se pacijentima nanosi šteta izgladnjivanjem pred operaciju.

Istraživači ne predlažu da ljudi počnu da žive na hamburgerima kako bi im creva bila srećna, ali smatraju da bi ovo otkriće moglo biti od koristi pacijentima.

Kevin Tracey, koji je proučavao zapaljenja sa univerziteta u Njujorku, kaže da je potreban oprez jer se ne znaju kakvi bi efekti bili kod ljudi. Nekoliko studija je pokazalo da bi masnoće mogle imati pozitivan efekat. Riblje ulje olakšava simptome ulcerativnog kolitisa.