Ishrana utiče na izgled kože

Važni su i nega i higijena, ali pre ili kasnije morate uzeti u obzir da je ono što jedete i pijete presudno za izgled vaše kože.
Hranite li se uravnoteženo ili ne, najbolje ćete videti na koži. Lekari tvrde da ono što jedemo, navodno, ne uzrokuje akne. Ali ako ste na svojoj koži iskusili da to nije tako, znate šta vam je činiti.

Ipak, jednolična hrana i zapostavljanje drugih važnih namirnica ostaviće traga na tenu. Izbegavajte preterane količine alkohola i kofeina. Ako već pijete alkohol, pijte i dodatne količine vode.

Ako želite da sačuvate svoju kožu, kosu i nokte u optimalnom stanju, rešenje je krajnje jednostavno – jedite tri zdrava obroka dnevno i pobrinite se da uključite namirnice iz osnovnih pet grupa, hleb i cerealije, voće, povrće, izvore proteina (kao što su meso i riba) i mlečne proizvode. Da biste svoju ishranu učinili interesantnijom, uvek uzimajte druge namirnice (različitog ukusa i boje).
Laksativi i diuretici koji se koriste duže vreme loši su za celi organizam, pa i za kožu.

Vrlo suva koža može ukazati na nedostatak vitamina A. U tom slučaju pokušajte da jedete više ribe, đigerice i mleka. Multivitaminski preparati pomoći će onima koje je privukla brza detoksikacija jednodnevnim postom.
Za zadržavanje vlažnosti preporučuje se i spanać, jaja i soja, koji sadrže velike količine lecitina, ribe poput lososa i skuše, koje su bogate esencijalnim masnim kiselinama potrebnim za stvarnje zaštitne barijere na koži.
Masna koža ponekad je posledica nedostatka vitamina B2 ili B6. Navalite zato na voće i povrće – posebno slatki krumpir, naranđe, avokado. Uz to, konzumirajte integralni hleb, piletinu, mleko, zeleni čaj i morske plodove. To su odlični izvori antioksidanata, vitamina i minerala.

I svakako pijte dosta vode.