Kako pobediti prolećnu malaksalost?

Zima je iza nas a mnogi se osećaju umorno i malaksalo. Prolećna malaksalost se javlja kao posledica zimskog načina ishrane, slavlja i zimskih praznika kao i zbog smanjenog nivoa serotina usled kratkih zimskih dana koji nas održava u dobrom raspoloženju. Slatkiši mogu na kratko da poprave raspoloženje ali to nije dugoročno rešenje.

Pravo rešenje su ugljeni hidrati koji se sporo razgrađuju tokom varenja kao što je crni hleb, testenina, pirinač i krompir. Najbolja kombinacija za podizanje nivoa serotonina je kriška crnog hleba i tanjir sočiva ili supa od povrća. Potrebno je redovno doručkovati, obilno ručati i smanjiti večernje obroke.

Svaki dan treba pojesti nekoliko komada voća živih boja jer je ono izvor vitamina i minerala koji potstiču imuni sistem. Pomanjkanje vitamina C dovodi do klonulosti a pa treba jesti agrime, kivi. Avokado i brokuli sadrće važne antioksidanse vitamine A i E.

Dnevno treba popiti 8 čaša vode kako bi se iz organizma izlučile sve štetne materije, podigli nivo energije i osvežili kožu.

Vežbe potstiču organizam na veće stvaranje energije. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji vežbaju na otvorenom prostoru mnogo manje skloni depresivnim mislima nego oni koji uopšte ne vežbaju. Korisna je i svakodnevna brza polučasovna šetnja.

Dobro se naspavajte jer dug i redovan san obnavlja energiju. Treba uspostaviti ujednačen ritam večernjeg odlaska u krevet i jutarnjeg ustajanja i u proseku 8 sati sna.