ISPITIVANJE VAKCINE U HOLANDIJI: Smrtonosni parazit ubrizgan u 17 ljudi!

U tela 17 dobrovoljaca u Holandiji ubrizgani su smrtonosni parazitski crvi kako bi se ispitala vakcina protiv šistozomijaze ili pužne groznice, bolesti koja ubija stotine hiljada ljudi godišnje.

 

– Ovo zvuči čudno i ludo. Ideja da je neko pristao da ima crva u sebi je grozna, ali opasnost po volontere je ekstremno mala – kaže Meta Rostenberg, doktor sa Medicinskog centra Univerziteta u Lajdenu i vođa istraživanja.

Etički odbor

Njenu procenu prihvatio je i holandski etički odbor, gde takođe misle da opasnost gotovo da ne postoji, a lek bi mogao da pomogne milionima ljudi.

Šistozomijaza je bolest koju izazivaju pljosnati crvi šistozoma. Naziva se i pužna groznica jer se larve noću kriju u puževima u slatkovodnim jezerima, a tokom dana prelaze u tela kupača i ribara. Kada se larve razviju u ljudskom telu, napadaju jetru ili bešiku, kao i urinarni sistem i creva, što može da dovede do otkazivanja organa i smrti.

 

foto: Profimedia

Motivi za rizik

– Motivisan sam za učešće jer sam i sam ispitivao vakcinaciju – kaže jedan dobrovoljac, inače mladi naučnik.

S druge strane, žena iz istočne Afrike kaže da je rešila da rizikuje jer je u svojoj zemlji videla zastrašujuće posledice ove bolesti.

 

Foto: Profimedia

NE PROPUSTITE

TRAGIČNO: Sedma žrtva malih boginja u Srbiji

MALE BOGINJE HARAJU: Od morbila dnevno oboli i do 90 ljudi, biće još smrtnih slučajeva!

SVA DECA U SRBIJI ĆE OD DANAS MORATI DA PRIME JEDNU VAKCINU: Daje se u tri doze, a evo od čega štiti mališane

 


Kurir

Autor: 
Kurir