Istine i laži o mamurluku

Vjerojatno većina odraslih osoba, koja konzumira alkohol barem jednom u životu osjetila posljedice mamurluka, izazvanog njegovom pretjeranom konzumacijom. I dok neki mogu ispričati mnoge priče o tom danu poslije, kada su se kleli da nikada više neće okusiti ni kap alkohola, drugi koji su jednom okusili što znači mamurluk, zaista se svim snagama bore protiv njega.

Neki već iskusni partijaneri i partijanerice znaju trikove kako spriječiti ili barem ublažiti posljedice konzumacije prevelikih količina alkohola, mnogo toga ovisi o samom organizmu i brojnim procesima koji se događaju u njemu. Upravo zbog toga, mamurluk i nije toliko bezopasan koliko se čini, ali i postoje mnoge neistine vezane uz njega, a koje su postale ustaljeno mišljenje.

Neistina: Mamurluk nije opasan
Istina: Veće količine alkoholnih pića konzumirane u kratko vrijeme utječu na centralni živčani sustav. Naime, alkohol dok se pomiješa s drugim kemijskim spojevima u mozgu, izaziva glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, što uzrokuje fizičku bol, povraćanje i proljev, a što pak može dovesti do dehidracije. Na kraju sve to rezultira oslabljenim imunitetom, te pojavom zaraznih i virusnih oboljenja.

Neistina: Mamurluk ne bira spol
Istina: Ako muškarac i žena popiju istu količinu, istog alkohola, velike su šanse da će žena imati veće posljedice nego muškarac. Jedan od razloga je to što muškarci imaju veći postotak vode u organizmu, što im pomaže „razrjeđivanju“ alkohola u krvi, a što pak dovodi do manje intoksikacije alkoholom, pa i na kraju manjih posljedica.

Neistina: Samo „početnici“ imaju mamurluk
Istina: Ne morate se opiti alkoholom, kako biste osjećali posljedice sljedeće jutro. Samo nekoliko pića može biti okidač za glavobolju, osjećaj mučnine, slabosti, malaksalosti istog dana ili sljedeće jutro. Osim toga, i već „sazreli“ konzumenti alkohola, mogu itekako osjećati posljedice sljedeće jutro, no njima će vjerojatno trebati nešto veća količina alkohola da dođu do stanja pijanstva, nego „početnicima“. Najbolji lijek, osim tablete protiv glavobolje i sna, je rehidracija organizma, čistom vodom, voćnim sokom ili sokom od rajčice.

Neistina: Vino je najbolji izbor alkohola
Istina: U biti niti jedan alkohol u malim i umjerenim količinama kod zdravih ljudi, koji nemaju nikakve alergijske reakcije, ne bi smio izazvati nikakve posljedice. No, isto tako svaki alkohol, može izazvati pijanstvo i mamurluk. To isto vrijedi i za vino. Primjerice, dok je crveno vino zdravo, jer između ostalog sadrži tanin, s druge strane kod nekih ljudi može izazvati određene posljedice, kao što je glavobolja. No, činjenica je da žestoka pića, kao što su viski, konjak, votka, tekila i slična pića mogu izazvati mnogo jača pijanstva i mamurluk. Isto tako, činjenica stoji da čim je piće bolje kvalitete, da će izazvati manje posljedica sljedeći dan. Oni koji su probali pijanstvo izazvano pivom, mogu posvjedočiti da se radi o jednoj od najgorih vrsta pijanstva.

Neistina: Kokteli su najgora mješavina alkohola
Istina: Naravno, sve ovisi o količini koju popijete i vrstama alkohola i drugih nealkoholnih pića i sastojaka koji su pomiješani, no činjenica stoji, da voćni sokovi, šećer i mnogo leda (vode), može ublažiti intoksikaciju alkoholom, pa kasnije i mamurluk.

Neistina: Pojedite tjesteninu nakon konzumiranja alkohola
Istina: Kao prvo, ugljikohidrati će malo pomoći kada je u pitanju suzbijanje intoksikacije i mamurluka, posebno ako ih konzumirate nakon većih količina alkohola. Ono što će najbolje pomoći jest masno jelo prije nego što počnete piti alkohol – pizza, ćevapi, masnije meso… Isto vrijedi i nakon konzumiranja alkohola, naravno u rehidraciju vodom.

Neistina: Treba popiti tabletu protiv glavobolje prije nego što legnete spavati
Istina: Možda se neki neće složiti s time da ih ne treba piti prije spavanja, ali činjenica je da oni djeluju u prva četiri sata, kada vjerojatno spavate, te nakon toga gube djelovanje. Također, neki u kombinaciji mogu izazvati druge nuspojave, koji će vam pogoršati mamurluk. Izbjegavajte uzimanje tableta na bazi paracetamola, jer mogu uzrokovati oštećenje jetre u kombinaciji s alkoholom.

Neistina: Alkohol pomaže u spavanju
Istina: Mala čašica omiljenog alkoholnog pića možda će pomoći u lakšem utonuću u san, ali veće količine alkohola će imati baš suprotan efekt. Naime, alkohol smanjuje dužinu REM faze (fazu dubokog sna), pa će sam biti nemiran, što će uzrokovati brže buđenje. Osim toga, jednom kada se probudite, vjerojatno ćete osjećati mamurluk, što će dodatno otežati san.

Istina: Pića s ljekovitim biljem mogu pomoći
Odgovor: Veće količine alkohola u želucu mogu izazvati pretjerano izlučivanje želučane kiseline, što može dovesti do jačih mučnina koje teško prolaze. Alkoholna pića, te biljni pripravci na bazi pelina, u biti su lužnati, pa prema tome služe kao neutralizator kiseline. Popijte gutljaj ili dva i već za nekoliko minuta biste trebali osjećati olakšanje. No, imajte na umu da će vam biljni pripravci pomoći želučanim tegobama, ali ne i u bolovima u glavi, no nakon što vam se smiri želudac, lakše ćete popiti vode, nešto pojesti, pa i popiti tabletu protiv glavobolje.