Zimska trudnoća

I dok trudnice koje dolazak bebe iščekuju u ljetnim mjesecima, posebnu brigu moraju posvetiti zaštiti od visokih temperatura, čuvati se sunčanice i sparine, zimske trudnice trebaju ojačati imunitet kako bi se obranile od uobičajnih sezonskih prehlada, posebice od gripe, a svakako trebaju ograničiti kretanje po hladnoći, ledu i snijegu. Pravilna ishrana i puno odmaranja također je savjet koji ne treba zanemariti.

Umjerena aktivnost poželjna je i zimi

Za svaku trudnicu, o kojem god godišnje dobu da se radi, vrijedi pravilo da ukoliko nema zdravstvenih komplikacija i ako liječnik ne odredi drukčije, od trenutka kad je saznala da je trudna pa do kraja drugog tromjesečja trudnoće najčešće može nastaviti živjeti kao i prije. Bitna je umjerenost u svim aktivnostima, od obične šetnje do tjelovježbe. No, u slučaju bilo kakvih komplikacija u trudnoći obavezno se o svemu morate konzultirati s liječnikom. Ako trudnoća protječe u redu, fizičke aktivnosti  neće vam štetiti u zasigurno najljepšem životnom razdoblju i iščekivanju dolaska bebe na svijet, ali ipak oprez, u ničemu ne treba pretjerivati. Primjerice,aktivnosti može biti i da  umjesto lifta, koristite stepenice. No, šetnja po poledici ili čišćenje snijega dakako da ne dolazi u obzir. Svaka zimska aktivnost koja nosi rizik pada, kao što je skijanje, hokej na ledu ili sanjkanje, treba se izbjegavati.

Višeslojna odjeća, udobna obuća

Trudnice zimi zna opterećivati oblačenje, pogotovo u visokoj trudnoći. Tad se zaista nije lako nositi sa višeslojnom odjećom majicama, džemperima, hlačama, jaknama, šalovima, itd,. itd. No, odjećom se morate zaštiti od hladnoće, i pritom očuvati svoje i bebino zdravlje. Od mogućih padova zaštite se tako da kupite udobne čizme s gumenim potplatima.

Cjepiti se ili ne protiv gripe?

Trudnoća može povećati rizik od komplikacija gripe kao što je upala pluća. Trudnice češće završe u bolnici zbog komplikacija gripe nego žene koje nisu trudne. Početkom studenog počnu i cijepljenja protiv gripe. Epidemiolozi ne preporučuju cijepljenje trudnica u prvih šest mjeseci trudnoće zbog stvaranja ploda koji virus gripe može oštetiti, jer se za cijepljenje koristi »mrtvo cjepivo« koje sadrži dijelove virusnih čestica gripe. Trudnice se ne trebaju procjepljivati kao što djeca cjepivo primaju u dva navrata nakon čega se docjepljuju do devete godine.Ukoliko mislite da ste dobili gripu u trudnoći, najbolje je da se posavjetujete sa svojim liječnikom. Nastojite se što više odmarati i mirovati te unositi što više tekućine u organizam.

Preporučeno je koristiti i vitaminske preparate, naročito vitamin C. Nemojte koristiti lijekove koje možete kupiti u apoteci bez recepta prije nego se posavjetujete s liječnikom, neke od njih nije dozvoljeno koristiti za vrijeme trudnoće. Prevencija je redovito prati ruke, naročito u vrijeme epidemije, pokrijte usta maramicom dok kašljete ili kišete, te isto tražite od ukućana. Većina studija je pokazala da cijepljenje cjepivom gripe ne utječe negativno na trudnoću. Stoga ukoliko je rizik od zaraze jako velik, cijepljenje je jedna od mogućnosti. Ukoliko vlada epidemija gripe svakako savjetujte svoje ukućane da se cijepe kako biste zaštitili sebe i nerođeno dijete.

Zimi nedostaje vitamina D

Vitamin D je od vitalnog značaja za razvoj bebe. Sunčeva svjetlost je izvor tog važnog vitamina koji pomaže tijelu apsorbirati kalcij što jača kosti majke i djeteta tijekom trudnoća , a zimi nedsotaje sunca, te i nova istraživanja pokazuju da je kod zimskih trudnoća povećan rizik neuroloških problema. Zato se savjetuje da trudnice zimi uzimaju nadomjestak vitamina D. To je ujedno i zaštita od gripe gdje se također preporučuje dodatni unos ovog vitamina. U svakom slučaju  o tome treba li vam i u kojoj dnevnoj količini vitamin D u zimskom razdoblju savjetujte se sa svojim ginekologom.