Istraživanje pokazalo da neki od najvećih modnih brendova doprinose deforestaciji

deforestacijaFoto: EPA-EFE/Fernando Bizerra

Novo istraživanje kompleksnih globalnih lanaca snabdevanja u modnoj industriji pokazalo je da je veliki broj poznatih modnih brendova povezan sa deforestacijom Amazonske prašume, zbog njihove veze sa kompanijama čija je delatnost proizvodnja kože i proizvoda od kože.

Tokom istraživanja je analizirano preko 500.000 carinskih dokumenata i pokazalo se da brendovi kao što su Coach, LVMH, Prada, H&M, Zara, Adidas, Nike, New Balance, Teva, UGG i Fendi imaju višestruku povezanost sa industrijom koja ubrzava deforestaciju Amazonije.

Kako prenosi Gardijan, utvrđeno je da je preko 50 brendova kroz lance snabdevanja ima višestruke veze sa najvećim brazilskim izvoznikom kože, kompanijom JBS koja je poznata po uticaju na deforestaciju.

Iako se JBS nedavno obavezao da će u svom globalnom lancu snabdevanja dostići nultu deforestaciju do 2035. godine, borci za zaštitu životne sredine ističu da to nije dovoljno.
Studiju je sprovela firma za istraživanje lanaca snabdevanja Stand.earth.

Rezultati istraživanja su iznenađujući pošto je veliki broj brendova koji su analizirani nedavno objavio politike kojima se udaljavaju od faktora u lancima snabdevanja koji doprinose deforestaciji.

“S obzirom na to da trećina kompanija koje su učestvovale u istraživanju ima neku vrstu politike na snazi, očekivali biste da to ima povoljan uticaj na deforestaciju. Ali deforestacija nastavlja da raste i te politike nemaju nikavog realnog uticaja”, kaže Greg Higs, jedan od autora izveštaja.

Tokom 2019. i 2020. Brazil se našao na meti kritika međunarodne zajednice zbog toga što ne čini više kako bi zaštitio šumska prostranstva od požara.

Deforestacija u ovom ekosistemu koji je od ključnog značaja za planetu se nastavlja alarmantnom brzinom.

Naučnici kažu da najveći uticaj na deforestaciju Amazonske prašume ima stočarska industrija, dok modna industrija predstavlja važan zupčanik u mašineriji izvoza kože.

Projekcije pokazuju da bi modna industrija morala da zakolje po 430 miliona krava godišnje do 2025, kako bi nastavila da snabdeva svoje potrošače kožnim novčanicima, tašnama i cipelama.

U izveštaju se ne navode direktne veze svakog pojedinačnog modnog brenda sa deforestacijom Amazonije, već se ukazuje na to da svaki odevni predmet koji ima poreklo od uzgoja stoke u Amazoniji utiče na deforestaciju.

Od 84 kompanije koje su analizirane u izveštaju, 23 imaju eksplicitne politike o deforestaciji.

Na osnovu podataka do kojih su došli analizama, istraživači smatraju da ove 23 kompanije “veoma verovatno” krše svoje sopstvene politike.

Selin Seman, izvršna direktorka i koosnivačica neprofitne organizacije za klimatske promene Slu fektori koja je učestvovala u istraživanju ističe da brendovi zbog objavljivanja ovog izveštaja ne bi trebalo da se okrenu ka deforestaciji na drugim mestima, poput Gvatemale i Meksika, već da ulažu i istražuju alternativna rešenja.

Kako ona objašnjava, s obzirom na sve veću rasprostranjenost laboratorijski stvorenih alternativa, moguća je budućnost u kojoj proizvodnja naših omiljenih patika, torbi ili novčanika neće biti štetna po Amazoniju ili neke druge šume.

“Moramo da pronađemo drugačija rešenja i alternativu za kožu čija proizvodnja nije zasnovana na životinjama ili plastici. A sa resursima koje modne kompanije imaju, zaista nema opravdanja da se to ne učini”, zaključuje Selin Seman.

Original Article