Italija (1): Napulj, to je ljubav

Foto: Aleksandra Čabraja

Osnovan je kao grčka kolonija Partenopa nazvana po mitskoj sireni pre 2.800 godina, a naziv Napoli potiče od grčih reči Nea polis – novi grad. NJegov istorijski centar sa svojih 1.700 hektara, najveći je istorijski centar jednog evropskog grada i nalazi se na Uneskovoj listi istorijske baštine još od 1995. godine.

Napulj je smešten u središtu Napuljskog zaliva na obali Tirenskog mora kao najveći grad italijanske pokrajine Kampanije, a sa prigradskim naseljima ima preko četiri miliona stanovnika, što ga čini trećim najvećim gradom u Italiji, posle Rima i Milana. Pored službenog italijanskog, u Napulju se govori i napolitanski jezik, odnosno dijalekat.

Zahvaljujući svojoj burnoj istoriji Napulj i danas u sebi nosi tragove brojnih vladara i vekova. Izuzetno je zanimljivo i okruženje u kojem se ovaj grad nalazi. Smešten je pod aktivnim vulkanom Vezuvom, u prelepom Napuljskom zalivu, a u njegovoj neposrednoj blizini su i Amalfitska obala i ostrva Kapri i Iskija.

Čuvena izreka – Vidi Napulj i umri – postala je svetski poznata najviše zahvaljujući velikom nemačkom pesniku Geteu, koji je spominje u svom delu Italienische Reise… Italijansko putovanje, zasnovanom na njegovim dnevnicima. U Napulju se, zaista, mnogo štošta može videti, a u njegovoj okolini još i više. Posebno je zanimljivo da ovaj prelepi grad i dalje odoleva masovnim nasrtajima turista, zbog čega se u njemu zaista još uvek može uživati bez uobičajenih gužvi koje su već bezmalo „progutale“ mnoga atraktivna svetska odredišta i boravak u njima učinile napornim a ponekad čak i mučnim. Šetajući Napuljem, naprotiv, pored obilaženja znamenitosti, moći ćete da osetite i istinsku atmosferu grada i nećete se neprestano sudarati sa grupama turista koje vrvljaju svuda unaokolo.

Nekoliko najpoznatijih građevina nalazi se u samom centru Napulja. To su, pre svega, Castel Nuovo, tj. Novi zamak, iz XIII veka, koji je bio sedište kraljeva Napulja, Aragona i Španije do 1815. U njegovoj neposrednoj blizini su i Nacionalna biblioteka, pozorište San Karlo, Galerija Umberta I, te najpoznatiji napuljski trg Piazza del Plebiscito, smešten između kraljevske palate Palazzo Reale i bazilike San Francesco di Paola. Nadomak samog trga pruža se i veličanstven pogled na zaliv i Vezuv, a na vrhu brda sa suprotne strane nalazi se Castel Sant’Elmo. Ukoliko pak sa trga krenete u šetnju duž obale, naići ćete i na poznati Castel dell’Ovo.

Original Article