Italija: Divni Palermo i Cefalu

Italija: Divni Palermo i Cefalu 1Foto: EPA-EFE/ PASQUALE CLAUDIO MONTANA LAMPO

Osnovali su ga Feničani pre 2.700 godina kao trgovačku luku na raskrsnici puteva Mediterana, između Evrope i Afrike. Upravo zbog svog položaja, bio je meta mnogih moćnih osvajača, Kartagine, Grčke, Rima, Vizantije, Arapa „Saracena, Normana, Nemaca, Francuza i Španskih kraljeva“. Zahvaljujući uticajima različitih moćnih kultura, Palermo je postao riznica izuzetne arhitekture i nesvakidašnje kuhinje.

Mnoge srednjovekovne crkve i palate, stavljene su pod zaštitu Uneska zato što takve umetničke simbioze stilova ne postoje drugde na svetu…

Danas na ivici Evrope, nekada je Palermo bio u centru Starog sveta.

O slavnim vremenima grada svedoči pre svih impresivno zdanje katedrale. Podignuta u XII veku, na temeljima vizantijske bazilike koju su Saraceni pretvorili u džamiju, normanska bogomolja je doživela nekoliko restauracija i proširenja i svojom mešavinom arapsko – normanskog, renesansnog i neoklasičnog stila, predstavlja simbol uzavrelog stapanja kultura i tradicija sveta. Centar starog grada obeležava raskršće koje domaćini zovu Quatro Canti.

Svaki od četiri ugla ukrašen je gracioznom fontanom na tri nivoa, koje su podignute za vreme španske dominacije, u ranom XVII veku.

U podnožju su ženske figure koje simbolizuju četiri godišnja doba, u sredini četiri španska vladara, a nivo najbliži nebesima ukrašavaju statue svetih zaštitnica grada. Samo nekoliko metara odatle otvara se pogledu zapanjujuća Piaca Pretoria, sa moćnom fontanom koja je umesto u Firenci, krajem XVI veka završila ovde.

Grčka božanstva, nimfe i fauni, šepure se u belom mermeru pred oduševljenim posmatračima.

Najveće pozorište Italije, impresivna zgrada Teatra Masimo, sa kraja XIX veka građena je 22 godine. Pozorište je prvi put svečano otvoreno Verdijevom operom „Aida“, kada su scenom od 800m2 površine prošetali čak i živi slonovi.

Palermo je grad kao stvoren za znatiželjnog turistu, pomalo željnog avanture, koji bez žurbe otkriva fino tkanje grada, raskošnu arhitekturu, bučne pijace, skrivena mesta za preukusan obrok, priče o kozanostri koje polako blede i koji vrlo često istražujući grad, osetiti neočekivanu strast prema Palermu, strast koju sigurno rasplamsava lokalna kuhinja, prepuna neočekivanih kombinacija ukusa i uzbuđenja za sva čula.

Vrhunac uživanja je svakako sicilijanski sladoled koji se jede u svako doba dana i godine.

Na Siciliji kažu da je šestoga dana dok je stvarao svet, zadovoljan učinjenim, Bog poljubio svoje delo i da su njegove usne dodirnule baš ovo ostrvo.

Ako je tako zaista bilo, verovatno su pale na Ćefalu, jedan od najlepših gradića za letnji odmor koji smo ikada videli. Predivne plaže, kamene ulice prepune sveta, lepih barova i šarenih prodavnica, trg Duomo, ispred katedrale iz XII veka, još jednog zdanja pod zaštitom Unesca, bez preterivanja ostavljaju bez reči, pa je svaki dalji komentar suvišan, bilo bi bolje da poletite tamo i sami se uverite u gore navedeno…

A dok ste tamo, posetite i seoce Castelbuono, prelepo i neobično važno za čitav katolički svet, jer odavde svakoga jutra na Papinu trpezu stiže poznati slatkiš. Kada ste se već obreli u prelepoj brdovitoj unutrašnjosti Sicilije, bilo bi dobro da ga probate. Mi smo to naravno uradili…

Autor je kreator dalekih putovanja u agenciji Odeon World Travel

Original Article